Andorra

Top 10 țări, unde „să trăiți bine” !

Au trecut de mult vremurile în care îţi luai un job chiar după terminarea şcolii și bifai 40 de ani de muncă înainte de pensionare, în același loc. În rest, îţi petreceai nenumărate ore cu tot felul de hobby-uri sau te delectai citind, grădinărind sau jucându-te cu nepoții. Cum barierele de limbă şi de călătorie au fost date la o parte şi ţările s-au deschis pentru mâna de lucru proaspătă și energică, mulți tineri, mai ales, plănuiesc să petreacă câţiva ani în altă ţară, experimentând alte obiceiuri și cultura, întâlnind alţi oameni şi bucurându-se de o varietate mare de oportunități de tot felul.

Sigur, există numeroase și diverse ierarhii pentru a clasifica țările în funcție de costul vieții, atitudinea localnicilor față de străini sau siguranța vieții. Pentru acest articol am folosit în principal date din Travel & Tourism Competitiveness Report și revista franceză Le Point, în ideea că puțină lume vrea să meargă într-o țară în care prețurile sunt mici dar, riscul de conflicte violente este foarte ridicat. Sau, invers, în pașnicele țările nordice, unde ești bine primit în societate, dar unde trebuie să cheltui sume mari de bani pentru traiul zilnic. Deci care sunt țările care punctează bine la toate capitolele, țări sigure, izolate, puțin populate, bogate, frumoase și stabile, unde se trăiește cel mai bine?

Noua Zeelanda
Noua Zeelanda

Prima este Noua Zeelandă, care se bucură de stabilitate politică internă, securitate maximă și întinderi pe placul amatorilor de natură. Țara unde s-a filmat ‘Stăpânul inelelor’ se mândrește cu Hot Water Beach — un spa natural săpat în nisip, cu surse subterane de apă termală.

Ea este urmată de Islanda, mic stat insular foarte sigur, care beneficiază de o mare securitate locală și bate toate recordurile în privința fiordurilor, a bazinelor naturale cu apă caldă și a oamenilor cărora le place să se bălăcească. Există totuși riscul unor erupții ale vulcanilor Bardarbunga și Eyjafjoll, ultimul perturbând în 2010 traficul aerian.

Japonia
Japonia

Japonia ocupă locul al treilea în lume în privința siguranței, rata criminalității fiind printre cele mai scăzute de pe glob. La nivel foarte înalt se află securitatea internă și respectarea drepturilor omului. Nu este niciun pericol pentru o femeie să meargă singură pe stradă, ziua sau noaptea, la Tokyo. În țara din Extremul Orient poliția este discretă, însă mereu prezentă când este vorba să orienteze turiștii spre Tsukji, cea mai mare piață mondială de pește, sau spre teatrele kabuki pentru o experiență inedită. Un alt atu al arhipelagului nipon sunt ritualurile tradiționale de o mare frumusețe și încărcătură spirituală. Ceremonie a ceaiului într-o machiya (casă de lemn din Kyoto) este una dintre ele.

Andorra
Andorra

Pe locul patru se află Andorra. Situată între Spania și Franța, în munții Pirinei, acest mic principat care numără 85.000 de locuitori, are una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume. Locuitorii de aici se bucură de apa de calitate, de un sistem de top de îngrijire a sănătății și de dieta mediteraneană. Se crede ca nivelul stresului în aceasta țară este scăzut, grație stabilității sociale remarcabile care exista în Andorra. Nu există armată de mai bine de 700 de ani, iar în regiune nu există șomeri. Vârstnicii beneficiază de avantajele centrelor publice de agrement, participă la lecții de artă și cursuri de recreere.

Elveția se află pe poziția a cincea, orașele Zurich și Geneva numărându-se printre cele unde se trăiește cel mai bine. Ce-i drept, nu foarte ieftin. Traficul este fluid, nivelul de poluare tinde spre zero, securitatea, maximă, iar serviciile medicale beneficiază de cele mai înalte dotări tehnologice. Criminalitate nu există, iar copiii merg la școli internaționale de cinci stele unde învață bunele maniere. Deși viața în Elveția nu este deloc ieftină, expații, mulți la număr, beneficiază de fiscalitate moderată.

Geneva - Elveția
Geneva – Elveția

Pe locul șase se află Australia, cu spații mari și libertate asemenea. Ambianța este extrem de relaxată datorită atitudinii no worries a australienilor. În plus, este paradisul surferilor și amatorilor de scufundări, îndeosebi la Marea Barieră de Corali. Țara continent are o climă agreabilă pe tot parcursul anului, iar economia este stabilă și puternică, cu salarii atrăgătoare. Singurul lucru care le umbrește pe cele menționate este absența aproape totală a activităților culturale. Viza pentru a putea lucra un an în Australia nu este scumpă și poate fi relativ ușor obținută.

Irlanda ocupă locul al șaptelea în clasamentul celor mai sigure țări din lume. Irlandezii sunt oameni prietenoși și invită cu ușurință un străin la o partidă de pescuit somon la Cork sau în regiunea Shannon. După ani de conflicte între catolici și protestanți, Irlanda beneficiază de stabilitate politică, de securitate ridicată, număr mic de crime violente și manifestații foarte rare.

Luxemburg
Luxemburg

Pe locul opt din punctul de vedere al siguranței oamenilor și bunurilor se regăsește Marele Ducat al Luxemburgului, țară în care serviciile de sănătate sunt printre cele mai performante. Cel mai bun motiv pentru a se stabili sau a investi în Luxemburg rămâne regimul său fiscal competitiv.

Locul nouă îi revine Suediei. Neplăcut este că se întunecă la ora 15, dar suedezii realizează cu timpul legături de prietenie sincere. După cursuri gratuite de suedeză, imigranții îl pot citi pe Stieg Larsson în original și pot înțelege textele pieselor grupului Abba.

Canada ar fi pe locul zece. Libertatea personală atinge cote maxime în Canada, iar imigranții sunt bineveniți. Nivelul corupției este foarte scăzut, nivelul de trai este excelent, canadienii fiind în permanență gata să ajute sau să doneze bani pentru cei nevoiași Trei pătrimi dintre cetățeni consideră că orașul în care locuiesc este cel mai bun pentru a deschide o afacere.

Calgary, Canada
Calgary, Canada

Sigur, ar mai fi țări ca Olanda, Danemarca, Norvegia, dar și altele, mai ieftine, mai exotice ca Yemenul de-o pildă, unde capitala Sana’a, are cele mai mici costuri pentru mâncare, pentru locuit, cea mai ieftină mobilă și cele mai ieftine servicii medicale și nu arată rău deloc. Un spațiu încărcat de istorie și foarte frumos, care merită vizitat fie și pentru un sejur scurt.

Sana'a - Yemen
Sana’a – Yemen

Așadar, lumea e mare, e pentru toate gusturile, buzunarele și talentele celor care vor s-o cunoască, iar dacă e să dăm crezare romanilor: Ubi bene, ibi patria! Unde ți-e bine, acolo ți-e patria…

Foto: wikitravel.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*