Moş Crăciun a sosit cu „un sac de bucurii” la copiii din Strâmbu, și nu doar la ei!

Moş Crăciun a sosit cu „un sac de bucurii” la copiii din Strâmbu, și nu doar la ei!

Moş Crăciun a poposit și în acest în satul Strâmbu, comuna Chiuieşti. O face fără întrerupere, de 15 ani, cu sacul greu, umplut prin grija prietenilor francezi de la Asociaţia „Dunières sans frontières” (Departamentul Haute-Loire) şi a preşedintelui asociaţiei, Maurice Bancel.

Un gest de suflet care anul acesta a fost completat de francezi cu încă o donaţie, destinată copiilor nevoiași din Cășeiu și din Mica, care însoțiți de prof. Lucian Iosip, prof. Cristian Goșan, directorul Școlii Gimnaziale Cășeiu și Tiberiu Zelencz, primarul comunei Mica, au avut ocazia să-și aleagă încălțămintea preferată și pe măsură, într-unul din magazinele de profil din Dej.

Prin urmare, mult iubitul Moş Crăciun, alias profesorul Lucian Iosip, însoţit de două ajutoare de nădejde – Adrian Haranguş şi Tudor Iosip – a fost prezent luni, 19 decembrie, la întâlnirea cu elevii claselor I – VIII originari din Strâmbu (dar care, acum sunt elevi ai Școlii Gimnaziale Chiuiești) și cu preşcolarii de la grădiniţă, singurii care au mai rămas în sat, în clădirea ce a găzduit zeci de ani Școala Primară. În total, 24 de copii, cărora li s-au alăturat cu gândul și cei din Huta (13 copii) cărora Moșul le-a trimis de asemenea cadouri.

Pregătiţi de educatoarea Nastasia Ciupe cei mici au oferit Moşului şi părinţilor prezenţi la întâlnire, un adevărat spectacol, în care colindele şi tradiţiile păstrate cu sfinţenie, continuă să ocupe un loc de seamă. Desigur, nici cei mai mărișori nu au rămas mai prejos, mai ales că o parte din ei sunt colindători cu faimă, invitați la spectacolele tradiționale din Dej și din zonă.
Un spectacol răsplătit cum se cuvine, cu dulciuri. După care, potrivit ospitalităţii locului şi gazdelor, Moşul Lucian şi „spiriduşii” care l-au însoţit, au gustat din bucatele preparate de gospodinele din sat.

Dar, la fel ca anul trecut, nu pot să nu remarc că de la an, la an, la fiecare din întâlnirile cu Moş Lucian, numărul copiilor care-l întâmpină este tot mai mic. Şi, deși se spune că nimic pe lumea asta nu are valoare dacă nu e însoţit de un zâmbet de copil, spre tristeţea mea, a moşului şi a oamenilor din Strâmbu, un sat în care nu se aud râsete şi glasuri de copii, e un sat pustiu… Așa că, în doar câțiva ani, e posibil ca Moș Crăciun să nu mai aibă cui aduce daruri.

Video: Alex Prunean – dejeanul.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*