INS: Românii dau o treime din venituri pe mâncare

INS: Românii dau o treime din venituri pe mâncare

O statistică, efectuată de INS asupra veniturilor şi cheltuielilor populaţiei în trimestrul III al anului trecut, arată că gospodăriile au cheltuit pe produse agroalimentare şi băuturi nealcoolice 34,9% din venituri, în timp ce pentru băuturi alcoolice şi tutun au plătit circa 8% din veniturile totale.

Aceeaşi statistică arată că populaţia a plătit pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte 6,8% din venituri; cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili au fost de 16,5% din total; pentru mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei au plătit 4,9% din totalul veniturilor; pentru sănătate au cheltuit 4,7%; 6,2% au plătit pentru transport; 5,1% pentru comunicaţii; 6,1% pentru recreere şi cultură; doar 0,3% pentru educaţie; 1,6% pe hoteluri, cafenele şi restaurante şi 4,9% pe diverse produse şi servicii.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în trimestrul III din 2016, veniturile totale ale populaţiei, medii lunare pe o gospodărie au fost de 2.972 lei, în timp ce cheltuielile totale au fost în medie de 2.543 lei lunar pe o gospodărie.

Cheltuielile, 85,6% din venituri

Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în medie, de 2.543 lei lunar pe gospodărie (962 lei pe persoană) şi au reprezentat 85,6% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

ins.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*