Guvernul a decis în ședința de joi, 16 februarie, să ateste 12 localități din România drept stațiuni turistice de interes național și local. Astfel, localităţile Borsec (județul Harghita) şi Suceviţa (județul Suceava), au fost atestate ca staţiuni turistice de interes naţional, iar alte 10 localităţi sau zone componente ale unor localităţi să primească atestare ca staţiuni turistice de interes local. Acestea sunt: Baia de Fier – judeţul Gorj, Boghiş – judeţul Sălaj, Colibiţa – judeţul Bistriţa-Năsăud, Moisei – judeţul Maramureş, Negreşti Oaş – judeţul Satu Mare, Pojorâta – judeţul Suceava, Sângeorgiu de Mureş – judeţul Mureş, zona Băile Banffy – municipiul Topliţa, judeţul Harghita, zona Băile Ocna Dej – municipiul Dej, judeţul Cluj, zona Moineşti-Băi – municipiul Moineşti, judeţul Bacău.
„Prin promovarea ca staţiuni turistice de interes naţional sau local, aceste localităţi vor avea şanse mari în atragerea de finanţări nerambursabile, în condiţiile în care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică. După completările făcute astăzi, în total sunt atestate ca staţiuni turistice de interes naţional 43 de localităţi, iar 57 de localităţi au primit atestatul de staţiuni turistice de interes local”, se menţionează în comunicatul remis presei.
Între facilităţile specifice staţiunilor de interes local se numără: organizarea de către Ministerul Turismului si Dezvoltării, de cursuri de formare profesională în domeniul turismului pentru personalul din cadrul structurilor de primire turistice din staţiuni turistice de interes local; finanţarea de către Ministerul Turismului si Dezvoltării a programelor de acreditare a sistemului de management a calităţii pentru administrarea staţiunii turistice de interes local și finanţarea de către Ministerul Turismului si Dezvoltării a serviciilor de elaborare a planurilor de dezvoltare a staţiunilor turistice de interes local.
În ce privește Dejul, potrivit primarului Costan Morar: „Investiţia noastră realizată prin proiect european în anul 2010, modernizată apoi din anul 2016, prin amplasarea de tobogane acvatice, construirea de piscine exterioare cu apă dulce şi apă sărată, extinderea plajei, precum şi atestarea de către Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie a calităţilor apei din lacul Toroc, în tratatea afecţiunilor reumatologice şi neurologice, i-au adus recunoaşterea ca zonă cu potenţial turistic. Este o realizare importantă pentru noi dejenii, pentru că, dacă în trecut Dejul era considerat un oraş poluat, acum toate eforturile investiţionale se concretizează în atestarea lui ca zonă turistică. Acest statut ne aduce beneficii, nouă dejenilor, administraţiei publice şi agenţilor economici, printr-un punctaj suplimentar la depunerea unor proiecte investiţionale pe fonduri nerambursabile şi prin numărul mai mare de vizitatori, ca urmare a obţinerii statutului de staţiune turistică.”
Dincolo de entuziasmul primarului și patriotismul nostru local, Băile Toroc rămân însă ceea ce au fost: o minusculă bază de agrement pentru localnici, iar oferta turistică, mult clamată de autorități, o fata Morgana, frumoasă, dar lipsită de consistență.