Astăzi, 25 martie, credincioșii sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveștenia (termenul slav corespunzător celui de Buna Vestire), praznicul instituit în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Îngerul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu într-o Cetate din Galileea, numită Nazaret, la o fecioară logodită cu un bărbat numit Iosif, din casa lui David. Numele fecioarei era Maria. Îngerul a intrat la ea şi i-a zis: „Bucură-te, tu, căreia ţi s-a făcut mare har; Domnul este cu tine, binecuvântată eşti tu între femei!”. Tulburată foarte mult de cuvintele acestea, Maria se întreba singură ce putea să însemne urarea aceasta. Îngerul i-a zis: „Nu te teme, Maria, căci ai primit îndurare înaintea lui Dumnezeu. Şi iată că vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu, căruia îi vei spune Iisus. El va fi mare şi va fi numit Fiul Celui Preaînalt. Maria a zis îngerului: „Cum va fi aceasta, devreme ce eu nu ştiu de bărbat?”
„Duhul Sfânt se va pogori peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine Fiul lui Dumnezeu Se va chema”. (Evanghelia după Luca 1, 26-36).
Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului. Sărbătoarea a fost introdusă la Roma de papa Leon al II lea (681-683), fiind întâi o sărbătoare locală cu denumirea de Sărbătoare a așteptării Nașterii Domnului.
La început, unii o celebrau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), în timp ce alții, în multe Biserici din Apus, din Spania, Galia și Milano, o sărbătoreau pe 18 decembrie.
În sec. XI, data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică, probabil îndată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot pe 25 decembrie (prima jumătate a sec. al V lea). Numai la armeni Buna Vestire se prăznuiește pe 7 aprilie, în raport cu data veche a sărbătorii Nașterii Domnului (6 ianuarie).
Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.