Inspectoratul Școlar Județean Cluj a demarat 0 campanie de promovare a învățământului profesional în rândul elevilor, părinţilor, profesorilor și a celorlalți factori implicați în procesul educativ. Scopul acesteia este de a creşte numărul de clase de „profesională”, în anul şcolar 2017-2018, de la 32, câte sunt în prezent, la 41.
În acest sens, au fost tipărite şi se distribuie în şcoli afişe cu oferta învăţământului profesional la nivelul judeţului Cluj, pliante care prezintă învăţământul profesional cu toate avantajele lui – bursele care se dau de către Guvernul României, bursele care se dau de către angajatori şi toate celelalte beneficii pe care le are tânărul care optează pentru această formă de învăţământ. De asemenea, elevii sunt informaţi cu privire la cele 20 de clase de a XI-a seral incluse în planul de şcolarizare pe 2017-2018, astfel ca, cei care termină acum profesionala să-şi poată continua, dacă doresc, studiile.
Învăţământul profesional rămâne o mare prioritate pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, şi asta se vede şi din creşterea numărului de clase alocate pentru anul şcolar viitor. De la 878 elevi, câţi sunt în prezent, sperăm să avem în jur de 1148. Ceea ce ne bucură şi ne încurajează este că, la un sondaj realizat de CJRAE în toate şcolile din judeţ, pentru prima dată apare ca primă opţiune, la 150 de elevi, din circa 6.000 chestionaţi, şcoala profesională. Este un mare pas înainte, în ceea ce priveşte conştientizarea importanţei şi locului învăţământului profesional în România de astăzi” – a declarat, pentru ziarul Făclia, inspectorul şcolar general Valentin Cuibus.
Potrivit şefului IŞJ Cluj, strategia de promovare a învăţământului profesional include – după şedinţele de instruire a directorilor unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic, a directorilor de învăţământ gimnazial, întâlnirile cu directorii, consilierii şcolari, cu diriginţii claselor a VII-a şi a VIII-a şi cu agenţii economici – o serie de activităţi menite să popularizeze opţiunea de învăţământ profesional şi tehnic, să asigure o informare a elevilor privind opţiunile de continuare a studiilor după absolvirea unui ciclu de 3 ani în învăţământul profesional, să informeze elevii de clasa a VIII-a şi pe părinţii acestora asupra beneficiilor pe care le are un elev înscris în învăţământul profesional şi să faciliteze contactul elevilor de clasa a VIII-a şi al părinţilor acestora cu unităţile de învăţământ care organizează învăţământ profesional şi cu agenţii economici parteneri ai acestora.
Campania de promovare a învăţământului profesional, de anul acesta, mai include, între altele, consilierea tuturor elevilor din clasa a VIII-a (şi, pentru prima dată, din clasa a VII-a) cu privire la oportunitatea continuării studiilor în învăţământul profesional şi tehnic, desfăşurarea unor concursuri pe meserii, o „Caravană a meseriilor”, organizarea unor vizite de lucru la operatorii economici şi un târg al ofertelor educaţionale.
sursa: ziarulfaclia.ro