Românii vor putea să-şi cumpere vechime de muncă, până la sfârşitul anului

Românii vor putea să-şi cumpere vechime de muncă, până la sfârşitul anului

Guvernul a aprobat joi Ordonanţa de Urgenţă prin care românii vor putea să-şi cumpere vechime de muncă până la sfârşitul anului. Termenul a fost astfel prelungit cu opt luni, faţă de cel iniţial, care expira la 27 aprilie. Pentru cinci ani de vechime, doritorii ar trebui să plătească aproximativ 15.500 de lei.

Actul normativ a fost propus de Ministerul Muncii şi aprobat de Guvern, “luând în considerare perioada scurtă de timp prevăzută de legislația în vigoare pentru plata retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale care nu a dat posibilitatea tuturor categoriilor de solicitanţi de a plăti contribuţiile sociale pe o perioadă anterioară, ţinând cont de existenţa a numeroase solicitări din partea unor cetățeni români din țară și străinătate privind asigurarea la sistemul public de pensii şi luând în considerare că plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat au permis, cel puţin pentru un timp, refacerea echilibrului bugetar”, după cum se arată în textul OUG.

De asemenea, s-a ţinut cont de faptul că măsura legislativă are drept consecință evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii, potrivit sursei citate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*