Zile de sărbătoare la LAPI Dej

Zile de sărbătoare la LAPI Dej

Liceul Teoretic “Alexandru Papiu Ilarian”din Dej și-a omagiat patronul spiritual joi și vineri (18-19 mai) printr-o serie de activităţi în care, la fel ca în anii precedenți, iau parte toţi profesorii şi elevii şcolii.

Desfăşurate anul acesta în cadrul Programului „Săptămâna Școala Altfel”, Zilele Liceului „Al. Papiu Ilarian” s-au bucurat de prezența unei delegații franceze din orașul Le Quesnoy, respectiv un grup de elevi și profesori de la Liceul Agricol „Lycee des 3 Chenes” însoțiți de de directorul instituţiei, Henry Louis Bourgois, şi de preşedinta Asociaţiei de Cooperare Franco-Română, Dora Leblan.

Cele două instituții de învățământ au demarat anul trecut în noiembrie, proiectului educativ „Descoperirea cosmetologiei din perspectiva culturii celor două comunităţi”, un proiect cu o durată de doi ani, la care, din partea liceului dejean, participă elevi din clasa a XI-a, ştiinţele naturii, coordonaţi de profesorii: Dorina-Emilia Gherman, directorul LAPI Dej, Cornelia Platon, consilier educativ, Alina Sabou şi Ligia Clinciu.

Delegaţia franceză a participat la majoritatea activităților organizate în şcoală, prima dintre acestea fiind consacrată prezentării costumelor populare și unor tradiții locale. Cu acest prilej, Ansamblul folcloric ”Someşeana” a oferit oaspeților un excelent spectacol prezentat de prof. Lucian Iosip.

Momentele festive consacrate Zilelor LAPI au fost deschise oficial, joi, în prezența primarului Costan Morar, viceprimarului Teodora Muncelean, consilierilor locali, foștilor și actualilor dascăli ai școlii, elevi, părinţi și invitați, de către directorul instituției, prof. Dorina Gherman, cu un scurt istoric al liceului și oferta educaţională pentru anul şcolar 2017-2018. Evocarea înființării școlii în urmă cu 55 de ani și devenirea acesteia Liceul Nr. 2, iar apoi Liceul „Al. Papiu Ilarian”, în 1972, a fost completată de prof. Izidor Hațegan, fost director al instituției. De asemenea, un sumar al principalelor evenimente sportive din acest an școlar, la care a participat liceul dejean, incluzând și succesele obținute de elevii filierei vocaționale, Clubului Sportiv Școlar și Centrului Național de Excelenta Volei, a fost prezentat de prof. Armand Dimitriu.

Festivitățile au continuat la bustul lui Alexandru Papiu Ilarian, din parcul liceului cu un Te Deum oficiat de părintele Vasile Turi și alocuțiunea rostită de primarul Constan Morar. Prezentarea vieţii şi activităţii cărturarului academician şi om politic Papiu Ilarian, i-a revenit prof. Valeria Huza, momentul evocator fiind urmat de depunerile de jerbe şi coroane de flori la bustul patronului spiritual al școlii.

Programul zilei a mai cuprins “Bilingvul în sărbătoare” – prezentarea publică, de către elevii clasei a XI – a D, a proiectului interdisciplinar din cadrul probei anticipate de bacalaureat cu mențiune bilingvă francofonă (coordonatori, profesorii: Alina Sabou, Maria Sfechiș, Alexandru Kiss și Bogdan Hedeșiu) și prezentarea piesei „Făt Frumos cel Urât” de Marin Sorescu, în interpretarea trupei de teatru francofon „Caracteres” (coordonată de profesoarele Ligia Clinciu și Olimpia Buhătel).

Prima din cele două zile consacrate sărbătorii școlii s-au încheiat cu „Balul Majoratului”.

Vineri au avut loc : Concursul zonal de matematică „Leon Birnbaum” ediția a VII -a (coordonatori, profesorii: Sorin Borodi, Mirela Blaga, Nicoleta Câmpeanu şi Cristina Crișan).

Zilele LAPI 2017 s-au încheiat cu un spectacol de Karaoke şi premierea laureaţilor concursului „Leon Birnbaum”.

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*