Ziua cuțitelor lungi în PSD

Ziua cuțitelor lungi în PSD

PSD continuă să-și înscrie autogoluri, în aplauzele adversarilor săi. Marți, cu 24 de ore înainte de Comitetul Executiv al PSD de miercuri, varianta execuției întregului Guvern a prins un contur din ce în ce mai clar, asta în timp ce Sorin Grindeanu, premierul partidului, se opune demisiei.

Cu demisiile miniştrilor pregătite să fie puse pe masa lui Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu îi transmite şefului său de guvern că nu are de ce să demisioneze. Nu o dată, ci de două ori, când s-a întâlnit cu preşedintele PSD, luni seară , la revenirea din Croaţia, şi marţi, în cursul zilei, afirmă GÂNDUL. Situaţia ar urma să se tranşeze miercuri, în şedinţa Comitetului executiv, unde, dacă premierul nu-şi va prezenta înainte demisia, liderii partidului ar urma să voteze pentru retragerea sprijinului politic. Deja miniştrii iau distanţă de Grindeanu, evitând să se pronunţe tranşant asupra subiectului.

În schimb, s-au prezentat la biroul lui Liviu Dragnea de la Parlament pentru a primi reconfirmarea. ROMÂNIA LIBERĂ anunță că dintre actualii miştri un nume luat serios în calcul pentru a-l înlocui pe Grindeanu este cel al ministrului de Interne, Carmen Dan, care însă a declarat marţi că, deocamdată, nu i s-a propus funcţia. Un refuz al premierului de a demisiona nu era luat în calcul duminică seara, când Dragnea declara că nu crede că premierul Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile în cazul în care i se va retrage sprijinul politic de către partid.
Potrivit unor surse din conducerea partidului, citate de ADEVĂRUL, Liviu Dragnea nu încearcă doar remanierea unor miniştri, ci chiar trântirea întregului Executiv, pentru a scăpa de premierul Sorin Grindeanu. Liderul PSD a anunţat deja că a terminat evaluarea Guvernului. Aceste discuţii ar fi trebuit să înceapă încă de luni, însă Liviu Dragena a stat în biroul său. După-amiază, ca să nu mai dea ochii cu presa, Dragnea a preferat să iasă printr-o uşă lăturalnică. Surse din PSD au declarat că, oricum, discuţia faţă-n faţă cu membrii Guvernului e „doar pentru presă“, concluziile evaluării urmând să fie prezentate în Comitetul Executiv Naţional (CEX), care va avea loc astăzi.

În PSD, cuvântul „formalitate” are, potrivit NAȚIONAL, următorul înţeles: a regla conturile cu mâna altuia. Concret, în timpul CEX-ului, unul dintre oamenii fideli lui Liviu Dragnea va cere mazilirea lui Grindeanu, iar liderul PSD va motiva apoi că partidul a cerut o schimbare, iar el, ca preşedinte, nu a făcut altceva decât să supună la vot. „Dragnea controlează CEX-ul, cu două-trei excepţii. Amintiţi-vă de cazul Şerban Nicolae”, au spus surse din conducerea PSD.

În urmă cu o lună, amintește COTIDIANUL, când Dragnea a hotărât schimbarea lui Şerban Nicolae din funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice, votul a fost covârşitor de partea liderului PSD. A existat o singură abţinere, a lui Codrin Ştefănescu, care nu e nici pe departe vreun disident: e prieten şi cu Şerban Nicolae, şi cu Liviu Dragnea, aşa că, pentru echidistanţă, n-a fost nici pro, nici contra.

Miza este „izolarea totală” a premierului, potrivit surselor citate, dacă partidul nu vrea să se aventureze la începutul vacanței parlamentare într-o criză politică, susține EVENIMENTUL ZILEI. Principalul argument invocat în PSD pentru aplicarea acestui scenariu este că partidul nu va ajunge la mâna președintelui Klaus Iohannis care are atributul exclusiv al desemnării unui nou candidat de prim-ministru.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să răspundeți la următoarea întrebare: Ce credeți că se va întâmpla cu Guvernul Grindeanu? Își va continua activitatea, Câțiva miniștri își vor pierde locurile sau Întregul guvern, în frunte cu Sorin Grindeanu, va fi schimbat?

sursa: ziare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*