Tineri de poveste: Alexandru JECAN

Tineri de poveste: Alexandru JECAN

Alexandru Jecan are 29 ani, s-a născut la Dej și este absolvent al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din Dej, precum și al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Alexandru este inginer software și lucrează în Germania ca și consultant, autor, trainer și speaker în domeniul software având, totodată, și o solidă carieră antreprenorială. Este căsătorit și locuiește în München.

A existat un „model de viață”, o persoană care te-a inspirat în alegerea carierei?

Provenind dintr-o familie în care se punea accent pe matematică, era clar că o să urmez o carieră în domeniul științelor reale. Mi-am dat seama de calea pe care vreau s-o urmez relativ repede, cred că pe la vârsta de 12 ani… Sigur, am fost inspirat de mai multe persoane în alegerea făcută, dar cel mai mult de către tatăl meu, Eugen Jecan, profesor de matematică la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej. De la el am învățat să fac lucrurile cu pasiune și dăruire.

Care au fost cele mai dificile momente de care ai avut parte în cariera ta?

Întâi a fost acomodarea cu stilul de viață din Germania, deloc ușoară, datorită diferențelor culturale dintre cele două țări. Nu vreau să fac însă o comparație între România și Germania. Există lucruri foarte bune în Germania, așa cum există lucruri foarte bune și în România. Anumite dificultăți am avut în problemele ce țin de negocierile de contracte, în primele luni după înființarea firmei de servicii IT, în anul 2014, deoarece know-how-ul meu era axat mai mult pe partea tehnică, iar eu pășeam la momentul respectiv, într-o lume nouă, cu multe lucruri noi pentru mine.
O altă dificultate a fost anul acesta, când am ținut un training IT în limba germană, în cadrul unei firme. Toată documentația era în engleză și a trebuit să o traduc în limba germană într-un timp relativ limitat. La trainingul respectiv am avut cursanți foarte experimentați și activi, cu 15-20 de ani de experiență în spate, dar am reușit să răspund la toate întrebările care mi-au fost adresate.

Prestigioasa revistă JAVA Magazine, te-a desemnat autorul lunii iunie 2017, ce înseamnă pe linie profesională această nominalizare? Dar pentru tine personal?

Am fost desemnat autorul lunii după ce am publicat trei articole, în trei numere consecutive ale revistei. În urma acestei desemnări am acordat un interviu în deschiderea numărului din iunie 2017. Pentru mine personal, nominalizarea a însemnat „o etapă absolvită”, pe care inițial nu credeam că o voi realiza într-un timp atât de scurt. Am primit mai multe cereri de a publica și alte articole, dar timpul este prea scurt pentru a accepta toate propunerile, ținând cont că articolele necesită un grad mare de originalitate și de calitate.

Ești și autorul cărții „Java 9 Modularity”. De ce Java și nu un alt limbaj de programare?

Cartea „Java 9 Modularity” publicată la editura americană Apress există atât în varianta print, cât și în variantă electronică. Java este cel mai popular limbaj de programare existent în momentul actual și totodată un limbaj important, ținând cont că foarte multe corporații folosesc în cadrul operațiunilor business de zi cu zi, programe software dezvoltate utilizând tehnologia Java.

Ce aduce nou cartea ta în „literatura” IT?

Cartea prezintă o tehnologie nouă, la care s-a lucrat foarte mult în ultimii ani și care va fi lansată în septembrie 2017. Prin urmare, este printre primele care vor apărea pe piață, legate de această tehnologie. Cartea prezintă noul sistem de modularitate introdus în Java 9 și conține o serie de exemple care îi oferă cititorului șansa de a înțelege această tehnologie și a lucra cu ea relativ repede. Efortul de a scrie o astfel de carte, bazată pe o tehnologie care este în continuă dezvoltare , este mult mai ridicat comparativ cu a scrie o carte despre o tehnologie deja existentă și stabilă, care dispune de multă documentație. A necesitat multă muncă de cercetare, fiindcă nu exista o altă carte care să explice exact cum stau lucrurile.

Unde vezi IT -ul românesc, pe cel clujean în speță, peste 5-10 ani?

IT-ul românesc fiind foarte tânăr, cu certitudine are șanse mari de dezvoltare. Avem un mare avantaj datorită apartenenței noastre la Uniunea Europeană. Foarte multe companii din Germania preferă să reloce o parte din operațiunile IT în țara noastră din motive bine întemeiate: nivelul bun de pregătire și cunoștințele bune de limbi străine ale IT-iștilor români, distanța scurtă dintre Germania și România (1,5 ore de zbor și o oră diferența de fus orar), cadrul legislativ european care diminuează birocrația și oferă predictibilitate firmelor care vin la noi, poziția geografică prin apropierea de Vestul Europei etc.
Cred că următorul pas, firesc pentru industria noastră IT, va fi dezvoltarea produselor software de tip enterprise „made in Romania” care să fie ulterior vândute pe piața internațională, clienților corporatiști. Pentru acest lucru avem nevoie de minim 10-12 ani, deoarece, într-un astfel de ecosistem e nevoie de persoane cu skill-uri foarte diferite, care trebuie inițial să treacă prin training-uri de specialitate. Nu toate skill-urile se pot dobândi însă citind cărți sau participând la training-uri. Majoritatea se obțin prin ani grei de muncă și lucrând cu clienți internaționali de toate tipurile, din industrii diferite. În momentul în care ieși pe piața internațională cu un produs propriu, te lovești de o concurență extraordinară și ai nevoie de numeroase atuuri pentru a putea face efectiv față. Cel mai bun exemplu de companie romanească de software care a reușit să se impună cu succes pe plan internațional este compania de antivirus BitDefender.
Referitor la IT-ul clujean, cred că acesta se va dezvolta în ritm constant, mai mult pe piața de servicii IT. Gradul de complexitate al proiectelor IT implementate la Cluj în ultimii ani, a transformat orașul într-unul important pe harta Europei. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să aud în metroul din München persoane care vorbeau despre Cluj sau despre faptul că au fost într-o delegație la Cluj, ceea ce este un lucru extraordinar. Exista deja firme în Germania care angajează vorbitori de limba română pentru că clientul, sau o parte a echipei, se află la Cluj.
Așadar, IT-ul românesc a parcurs un drum ascendent până acum și sunt convins că va continua pe același trend și în același ritm. Totuși, pentru a face următorul mare pas în privința poziționării pe piața internațională, e nevoie de o strategie națională, care să implice societatea civilă, clasa politică, învățământul universitar și preuniversitar, mediul de afaceri, tot. În primul rând, e nevoie de un număr mai mare de studenți la secțiile de informatică din universități.


Unde vezi proiectele tale peste 5 ani?

În primul rând, doresc să-mi lărgesc portofoliul de training-uri, seminarii și workshop-uri IT pe care le ofer on-site în cadrul firmelor din Germania. Cerințele din partea clienților sunt tot mai ridicate și de aceea e nevoie de o strategie foarte bună, cu accent pe calitate și flexibilitate maximă. Nu e deloc ușor să ții training-uri profesionale unor persoane cu o experiență de 30 de ani în proiecte internaționale. De asemenea, vreau ca în viitor să țin speech-uri la conferințe în Statele Unite ale Americii. Până acum am ținut speech-uri doar în regiunea DACH (Germania, Austria, Elveția).
Pe termen lung și foarte lung, îmi propun să lucrez la un proiect privind inteligența artificială, care va produce o schimbare cel puțin la fel de mare ca și cea generată de apariția Internetului. Industria germană, care este pe locul 1 la export în lume, va trece printr-un proces radical de schimbare datorită introducerii inteligenței artificiale în următorii ani. Produsele nu vor mai fi prelucrate pe baza unor instrucțiuni definite de un programator și executate de un robot, ci robotul va prelua întregul proces de dezvoltare și prelucrare industrială, pe baza unor cantități foarte mari de date deja existente. În același timp, robotul va fi capabil să ia decizii proprii, pe baza experiențelor anterioare. Folosirea pe scară largă a inteligenței artificiale va avea un efect imens asupra umanității. Conform unui raport McKinsey Global Institute, inteligența artificială va schimba societatea de 300 de ori mai mult, decât a făcut-o revoluția industrială la sfârșitul secolului al XVIII-lea și în primele decenii ale secolului al XIX-lea.
Impactul foarte mare generat de introducerea inteligenței artificiale în industrie mi-a fost confirmat și prin discuțiile purtate cu diferiți antreprenori din Germania, care își exprimau îngrijorarea referitor la efectele provocate de schimbările din următorii 10-15 ani. Fapt ce m-a determinat să studiez acest subiect cu mai mult interes.

După toate cele înșirate mai sus, mai ai timp pentru viaţă personală?

Absolut. Viața personală joacă un rol foarte important și poate fi foarte bine combinată cu viața profesională, dacă se pune accent pe un „management” foarte bun al timpului. Există multe cărți despre diferitele metode de optimizare a „folosirii” timpului, tocmai pentru a avea un echilibru între viata privată și cea profesională. Un subiect de actualitate în țări precum Statele Unite, de exemplu, unde se muncește foarte mult.

Ce mesaj ai pentru cititorii tineri, pasionați de tot ce înseamnă calculatoare, tehnologie etc. ?

Să aibă încredere în forțele proprii și să investească cât pot de mult în educație. O să închei prin cuvintele lui Steve Jobs, adresate studenților de la Stanford: „timpul nostru este limitat, așa că nu trebuie irosit. Cel mai important lucru este să ai curajul să iți urmezi inima și intuiția.”

Așa este. Mulțumesc și succes!

Magdalena Vaida

Sursa: https://goo.gl/nkwGSZ

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*