IGPR:   Internetul, noul teritoriu al infractorilor!

IGPR: Internetul, noul teritoriu al infractorilor!

În perioada 6-16 iunie, poliţiști din 26 de state au acţionat împreună în cadrul operaţiunii internaţionale eCommerce (ECOMM 2017) pe parcursul căreia au fost depistate 73 de persoane bănuite de efectuarea a peste 20.000 de tranzacţii, cu o valoare de peste 5.000.000 de euro, folosind cărţi de credit compromise – informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Acţiunea a vizat persoanele sau grupările infracţionale implicate, precum şi locurile unde bunurile comandate au fost livrate, desfăşurându-se în cooperare cu parteneri din sectorul privat.

„În urma activităţilor desfăşurate, sute de colete provenite de la comercianţi online au fost interceptate şi peste 100 de adrese au fost percheziţionate, folosind date furnizate anterior de comercianţi, procesatorii de plăţi şi firmele de transport. Percheziţiile au condus la ridicarea de bunuri de mare valoare: aparatură electronică, smartphone-uri, tablete, ceasuri şi îmbrăcăminte”, se arată în comunicat.

Analiza informaţiilor obţinute a relevat care erau zonele unde acţionau grupările infracţionale ce încercau să fraudeze măsurile de securitate ale comercianţilor sau instituţiilor de plată.

Ancheta a mai relevat faptul că o parte dintre persoanele vizate ar fi fost implicate în alte activităţi infracţionale cum sunt furtul de identitate, phishing, atacuri informatice, înşelăciuni sentimentale, uzul ilegal de paşapoarte furate, imigraţie ilegală şi spălare de bani.

„Circa 200 de site-uri şi conturi pe reţelele sociale erau folosite pentru vânzarea produselor electronice, fiind emise cereri pentru dezactivarea lor către companiile de hosting”, precizează IGPR.

Potrivit sursei citate, unele dintre persoanele vizate foloseau conturi pe platforme sociale la care aveau peste 10.000 de urmăritori, aceştia constituind potenţiali cumpărători.

politiaromana.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*