Săptămână culturală dejeană în Le Quesnoy, Franța

Săptămână culturală dejeană în Le Quesnoy, Franța

O delegație dejeană, formată din artiștii Ansamblului Folcloric „Someșana” și ai trupei de Teatru francofon „Arlequin”, din cadrul Centrului Cultural „Arta”, a participat în perioada 19-26 iunie la manifestările culturale prilejuite de „Sărbătoarea Muzicii Europene” organizate în orașul francez Le Quesnoy, cu care municipiul nostru este înfrățit din anul 2004.

Participarea dejenilor la acest eveniment, ca răspuns la invitația adresată Primăriei Dej și personal primarului Costan Morar, de către Primăria orașului Le Quesnoy și Asociația de Colaborare Franco-Romanâ, se înscrie în tradiția schimburilor culturale periodice dintre cele două orașe. Timp de 3 zile, alături de dejeni și de gazde, la aceste manifestări a fost prezent și primarul Costan Morar, împreună cu soția domniei sale.

„Sărbătoarea Muzicii” a debutat cu un spectacol oferit oaspeților de Corala „Quercigale”, care a făcut „înconjurul lumii prim muzică”, interpretând melodii de pe toate continentele. La finalul spectacolului, artiștii dejeni s-au alăturat coralei franceze, cu o suită de cântece și dansuri populare, spre încântarea și în aplauzele tuturor celor prezenți.

A doua zi, delegația română a vizitat orașul și fortificațiile acestuia. În evul mediu Le Quesnoy a fost un oraș important în apărarea de nord a Franței. Succesiv, aici s-au ridicat mai multe tipuri de ziduri de apărare, iar în timpul regelui Ludovic al XIV-lea a fost construită o impresionantă fortificație de tip Vauban, similară cu cetatea Alba Carolina din Alba-Iulia. În prezent în cadrul fortificației sunt zeci de hectare de parcuri destinate promenadei și unde, elevii din oraș desfășoară diferite tipuri de activități extrașcolare.

Miercuri, 21 iunie, ziua dedicată muzicii și sărbătorii Solstițiului de Vară, a fost deschisă în piața Beffroi, de Corala Școlii „Chevray”. Tot aici, pe o scenă special amenajată, Ansamblul Folcloric ,,Someșana” a prezentat publicului un mini-spectacol de dansuri și melodii populare transilvane. După-masă, pe scenă au concertat Corala „Quercigale” și Orchestra Municipală „Armonia” din Le Quesnoy, la care a asistat și primarul Dejului, alături de Axelle Declerck, viceprimar și responsabil cu relațiile de înfrățire și activitatea culturală în primăria Le Quesnoy.

Seara, dejenii au susținut un spectacol total la Teatrul „Les Trois Chenes”, în prezența unui public numeros și al primarilor celor două orașe înfrățite: Marie Sophie Lesne și Costan Morar. Prima parte a spectacolului a revenit teatrului francofon, respectiv, piesei ,,Le Partie de cartes” după Marcel Pagnol (regia: Lucian Iosip) interpretată de către tinerii și talentații actori: Dan Borzan, Alexandru Țigoan, Cosmin Szekely și Patrik Bumbu.

În a doua parte a spectacolului au evoluat pe scenă, cu dăruire și profesionalism, dansatorii Ansamblului Folcloric Someșana (coregrafia: Reghina și Lucian Tecar) și soliștii: Felix Gălan, Cristina Beldean Moșuțan, Zina Doboș și Vlad Georgiu.

Acompaniamentul a fost asigurat de instrumentiștii: Țigoan Ioan, Boca Ioan, Marchiș Florin și Mureșan Lucian. Spectacolul de gală oferit de dejeni – prezentat și animat de neobositul și jovialul „impresar artistic” al someșenilor, prof. Lucian Iosip – a fost un adevărat regal, francezii aplaudându-i îndelung pe artiști și scandând: Magnifique! Bravo! Vive la Roumanie! Vive Dej! Aplauze au revenit și primarului nostru care, invitat pe scenă împreună cu soția dânsului, a „jucat ca la Șigău” demonstrând perenitatea tradițiilor noastre folclorice, atât de apreciate peste tot.

La final, doamna primar Marie Sophie Lesne a mulțumit artiștilor dejeni pentru spectacolul oferit comunității din Le Quesnoy, iar calitatea acestuia și bucuria prezentă pe fețele tuturor artiștilor români a fost un imbold pentru a veni în vizită la Dej.

Membrii delegației au participat, de asemenea, la o recepție oficia la Primăria din Le Quesnoy, unde gazdele au pregătit dejenilor o mare surpriză: la parterul Turnului primăriei, primarii Marie Sophie Lesne și Morar Costan au dezvelit o bornă kilometrică cu numele orașului Dej, unde este evidențiata în kilometri (prin aer și tereștri) distanța dintre cele două orașe.

După acest moment, recepția a continuat în Sala de onoare a primăriei unde cei doi edili au reiterat bunele relații existente între cele două orașe și s-a trasat conturul viitoarelor proiecte de parteneriat cultural, educativ și economic. O recepție la care au fost prezenți viceprimarii și consilierii orașului, Dora Leblan, președinta Asociației de Cooperare Franco-Română și Marie-Christine Depelsenaire, președinta Comitetului de Schimburi Internaționale le Quesnoy, iar din partea română, Constantin Albinetz, directorul Serviciului Cultură din cadrul Primăriei Dej.

Programul delegației dejene a mai cuprins o vizită Liceul Agricol ,,Les Trois Chenes” (sălile de curs, laboratoarele, fabrica de brânzeturi și ferma de vaci) și un alt liceu agricol din regiune unde elevii se specializează în legumicultură având mai multe hectare de sere și solarii, în cadrul liceului funcționând și o fabrică de bere în care se desfășoară orele de practică. Din program nu au lipsit nici atelierele ludice cu elevii școlii Chevray și ai școlii Sfânta Tereza, prilej cu care, dansatorii dejeni au prezentat mai multe dansuri după care elevii francezi au fost invitați să danseze împreună cu ei.

O altă vizită a fost la „Muzeul Sticlei și al Ceramicii”, din localitatea învecinată Sars Poteries, muzeul fiind unul dintre cele mai vestite din Franța și din lume prin bogăția și valoarea exponatelor și unde, există patru opere ale artistului sticlar român, Matei Negreanu. Ghidul delegației române a fost însuși directorul muzeului, Freddy Dolphin, fost primar al orașului Le Quesnoy și bun prieten al dejenilor, în timpul mandatului său fiind semnat tratatul de înfrățire între Dej și Le Quesnoy.

Un moment emoționant l-a constituit și prezența dejenilor în biserica orașului, moment solemn marcat prin trei pricesne interpretate de soliștii Ansamblului „Someșana” și dedicate Maicii Sfinte. Delegația dejeană a dăruit bisericii o icoană a Sfintei Fecioare, sculptată și pictată pe lemn.

Adevărați ambasadori ai culturii populare someșene, dejenii au fost primiți cu multă căldură și în Jolimetz, o localitate din vecinătatea orașului Le Quesnoy, unde tocmai se serbau „Zilele comunei”. Aici, dejenii au participat la spectacolul susținut de actorii Companiei teatrale Bimberlot (Anthony Vienne, Cedric Henninot și Etienne Malard) și au oferit la rândul loc, un spectacol memorabil, pentru care au fost răsplătiți cu ropote de aplauze.

În fine, după o săptămână de activități culturale și zile cu ateliere de lucru, deplasarea delegației dejene în Franța s-a încheiat cu o excursie la Paris, oferită de gazde, și cu o multitudine de impresii despre oamenii primitori ai orașului „frate” și despre locurile vizitate.

M.Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*