Sărbătoarea  „Fiilor satului”  Strâmbu, comuna Chiuiești

Sărbătoarea „Fiilor satului” Strâmbu, comuna Chiuiești

Sâmbătă, 1 iulie, localitatea Strâmbu, comuna Chiuiești, a găzduit prima ediție a sărbătorii dedicate fiilor satului. Zi de sărbătoare și de emoție pentru cei „rătăciți” prin toate colturile lumii și care au revenit pentru câteva ceasuri la „vatra satului” ca să-și amintească de vremea copilăriei, de anii tinereţii şi de vechii prieteni.

Alături de ei și de oaspeții sosiți din toate satele comunei, ca de altfel și din Dej și din Cluj, s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi și un grup de măicuțe de la Mănăstirea Cășiel, conduse de maica stareță Stavrofora Varvara Georgiu.

Sărbătoarea a început de dimineață, la biserica din sat cu citirea Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos, de către maicile de la Mănăstirea Cășiel, după care, sosirea Înaltului ierarh a fost întâmpinată la intrarea în sat conform tradiției, de călăreți îmbrăcați în costume populare, cu cai frumos împodobiți, iar la intrarea în lăcașul de cult de un sobor de preoți în frunte cu Protopopul Dejului, preot Ioan Buftea.

Programul liturgic a continuat cu sfințirea iconostasului bisericii cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” de către IPS Mitropolit Andrei și oficierea Sfintei Liturghii pe altarul de vară din curtea lăcașului de cult, împreună cu protopopul Ioan Buftea și părintele parohiei Strâmbu, Nicolae Scrob, înconjurați de preoți și diaconi,

După rostirea cuvântului de învățătură intitulat „Sănătate”, încheierea Sfintei Liturghii și pricesnele interpretate de soliștii Cornelia Ardelean-Archiudean și Ioan Dordoi, IPS Andrei i-a înălțat la rang de sachelar, pe preoții Cosmin Dinu Iușin și Dragoș Scrob, titlu onorific care se conferă preoților cu o bogată activitate pastorală.

Istoricul parohiei și evocarea unor oameni de seamă, care s-au născut în localitatea Strâmbu, au fost urmate de acordarea de diplome și distincții celor care au sprijinit biserica, precum și celor care au contribuit în mod deosebit la binele comunității, între aceștia numărându-se și profesorul dejean Lucian Iosip.

Profund atașat de aceste locuri, profesorul Lucian Iosip și-a început cariera didactică în satul Strâmbu, unde părintele său Alexandru Iosip a fost preot, prin stăruința acestuia fiind construită aici, în anii 1972-1974, „biserica nouă”, într-o vreme când mai mult se demolau biserici decât se construiau. Distincțiile pentru fiii satului Strâmbu au fost înmânate de Mitropolitul Andrei, iar titlurile de Cetățeni de Onoare ai comunei Chiuiești, de către primarul comunei, Gavril Mihuț, poetul clujean Ioan Mureșan fiind unul din cetățenii onorați cu această distincție.

Odată încheiate momentele festive, s-a plecat apoi în procesiune până la biserica veche din sat, monument istoric din secolul XVII, care urmează (în sfârșit) să fie renovată și unde s-au sfințit două troițe.

Prima ediție a „Fiilor satului”, organizată de Parohia Strâmbu și Primăria comunei Chiuiești, s-a încheiat la Căminul Cultural, cu o masă bogată la care au participat toți sătenii îmbrăcaţi sărbătoreşte, mulţi în frumoasele şi originalele lor costume populare, transmise din generație, în generație. După care, firește, localnicii și oaspeții lor, au jucat și au horit, fiecare după plac, după voie și puteri…

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*