România,  țara bogată, cu oameni săraci!

România, țara bogată, cu oameni săraci!

În România, munca nu te scoate din sărăcie, iar „dacă munceşti, nu mai ai timp să faci bani” potrivit unei zicale confirmată de datele publicate de Eurostat. Care ne plasează pe primul loc în UE la ponderea persoanelor angajate care se află în sărăcie potrivit criteriilor stabilite uniform pe plan internaţional. Mai precis, ca definiţie tehnică, este vorba despre cei care, deşi lucrează, au un venit disponibil echivalent sub linia de sărăcie de 60% din valoarea mediană a venitului disponibil echivalent la nivel naţional (după luarea în considerare a transferurilor sociale).

Clasamentul Uniunii Europene foloseşte datele aferente anilor 2015 şi 2016 ale ponderii cetăţenilor consideraţi la limita sărăciei, care lucrează cu forme legale şi sunt înregistraţi potrivit reglementărilor în vigoare.

România – 21%
Grecia – 15,3%
Spania – 13,7%
Bulgaria – 13%
Italia – 12,8%
Polonia – 12,4%
Olanda – 5,4
Belgia – 4,8%
Cehia – 3,6%
Finlanda – 3,3%

Se poate observa că valoarea de 21,5%, publicată de Eurostat pentru anul 2016, ne plasează în fruntea topului european al săracilor care lucrează. Top în care devansăm lejer trei state sudice, Grecia, Spania şi Italia (interesantă combinaţie balcanico-latină, din perspectivă socio-culturală) precum şi două colege din blocul estic, Bulgaria (colega noastră de val de integrare mai săracă are cu 65% mai puţin faţă de noi, totuşi !) şi Polonia (economia cu care ne asemănăm cel mai mult, la 73% sub noi).

În statele sărace ale Europei, rata riscului de sărăcie şi de excluziune socială este mai mare în rural, pe când în statele bogate ale Uniunii, rata aceasta este mai mare în aglomeraţiile urbane, arată studiul Eurostat, care a analizat dimensiunea și repartiția geografică a sărăciei.

sursa: cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*