Deputatul Cornel Itu și-a prezentat bilanțul activității din acest an

Deputatul Cornel Itu și-a prezentat bilanțul activității din acest an

La sfârșitul primei sesiuni parlamentare din acest an, și respectând un bun obicei, deputatul Cornel Itu și-a propus să prezinte un bilanţ al realizărilor din 2017, împreună cu o actualizare a obiectivelor viitoare.

„Consider că o astfel de abordare realistă a sesiunii parlamentare, care tocmai s-a încheiat, oferă o analiză a rezultatelor muncii depuse şi, totodată, dă un impuls pentru a continua şi duce la bun sfârşit proiectele începute” – explică politicianul dejean, completând acest deziderat cu prezentarea principalele domenii în care a realizat intervenții pe baza problemelor semnalate de către instituții și cetățeni din județul Cluj. Aceste intervenții s-au concretizat sub forma unor interpelări, întrebări adresate miniștrilor din Guvern și inițiative legislative.

Astfel:
„În domeniul infrastructurii, am depus trei interpelări și un proiect legislativ. Una dintre interpelări se referă la parapetele şi bordurile montate de CNADNR pe mijlocul drumului naţional DN E60, pe raza comunei Feleacu, pe post de separatoare de sensuri, care afectează grav intervenţia echipajelor în caz de accident. A doua interpelare sesizează problemele de construcţie la centura ocolitoare a municipiului Gherla. Referitor la această problemă, din anul 2011 pană în prezent am inițiat trei intervenții. De asemenea, printr-o altă intervenție concretizată în forma unei interpelări, am solicitat, pentru a patra oară în perioada celor 3 mandate, clarificări cu privire la construcția centurii ocolitoare a municipiului De. Proiectul legislativ, care este în prezent spre aprobarea Senatului, se referă la Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor și presupune obligativitatea administratorului de căi ferate de a asigura vizibilitatea barierelor la trecerile de cale ferată.

În domeniul infrastructurii amintesc de rezolvarea unei probleme (semnalată printr-o interpelare încă din anul 2015) care a afectat considerabil siguranța circulației rutiere la Dej. Trecerea de cale ferată de la intrarea în orașul Dej dinspre Gherla( zona OMV) va fi modernizată, urmând să fie prevăzută cu instalație de semnalizare a apropierii trenurilor, semibariere. În județul Cluj, urmează să fie modernizate alte două treceri de cale ferată, dintre care una este cea de la Jucu. În toată țara, vor fi instalate aproximativ 70 de instalații optice și acustice.”

În ceea ce privește domeniul absorbției fondurilor europene, deputatul PSD de Cluj a depus două interpelări. Prima se referă la modul de corelare, în timp, între investiţiile în infrastructură publică finanţate prin programe europene diferite. Cea de-a doua sesizează probleme referitoare la semnarea contractelor de finanțare pentru proiecte din POR.
Un alt domeniu care face obiectul preocupărilor sale în activitatea parlamentară din această sesiune este legislația domeniului silvic. În acest sens, a inițiat o interpelare către Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor prin care a semnalat unele clarificări pentru Legea 144/2000, numită generic „Legea moţilor din Munţii Apuseni”.

În domeniul sănătății, inițiativele parlamentarului Cornel Itu s-au concretizat într-o întrebare, o interpelare și două proiecte legislative. Întrebarea adresată Ministrului Afacerilor Interne solicită aprobarea transmiterii terenului și a centrului postcură din comuna Mica în administrația Consiliului Local Mica, după obținerea tuturor negațiilor din partea structurilor din cadrul MAI. Situația acestui centru a făcut obiectul unor interpelări și în perioada 2013-2014.

Textul interpelării, face referire, de asemenea, la necesitatea achiziționării de noi ambulanțe pentru ISU Cluj, din cauza gradului ridicat de uzură al celor existente și a cheltuielilor foarte ridicate pentru repararea acestora. De asemenea, în urma unor discuții cu d-nul secretar de stat Raed Arafat, am obținut sprijinul dansului, iar ISU Cluj va primi 340 mil lei pentru repararea a trei ambulanțe.

„La Dej, proiectul modernizării spațiului destinat stației de ambulanță și a Centrului de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Dej a fost finalizat cu ajutorul fondurilor alocate (2.4 mld lei) datorită numeroaselor interpelări pe care le-am înaintat Ministrului Sănătății” – a subliniat Cornel Itu.

Unul dintre cele două proiecte legislative se referă la finanţarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino „, iar celălalt propune modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prin obligativitatea aprobării cererilor din partea medicilor titulari sau membri corespondenți ai Academiei Romane și ai Academiei de Științe Medicale , profesori universitari și cercetători științifici de gradul I, doctori în științe medicale de prelungire a activității de la 65 la 70 de ani.

În domeniul educației, Cornel Itu a înaintat o întrebare privind posibilitățile de finanțare pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale Vad. Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2 au fost alocate fonduri în valoare de 3,667,104.00 lei pentru reabilitarea acestei unități de învățămant. De asemenea, susține un proiect legislativ pentru modificarea şi completarea Legii nr.1/2011 educaţiei naţionale, care presupune implicarea consiliilor județene nu numai în organizarea concursurilor și a olimpiadelor, ci și în finanțarea premiilor pentru olimpici.

Pentru sectorul public, deputatul Cornel Itu se declară în favoarea creșterilor salariale, iar acest sprijin s-a manifestat atât prin semnarea Proiectului Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cât și prin inițierea unei întrebări prin care a propus creșterea salariilor preoților care slujesc în spitale.

În domeniul apărării naționale a semnat un proiect de lege privind Garda Civilă şi realizarea serviciului militar pe bază de voluntariat. Pe baza acestui proiect, persoanele care vor desfășura activități de voluntariat vor beneficia de vechime în câmpul muncii, iar MAPN va avea posibilitatea contractării mai multor angajați cu pregătire militară.

După numeroase sesizări din partea crescătorilor de păsări, deputatul a adresat o întrebare și Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind necesitatea introducerii categoriei păsărilor în lista animalelor cu drept de comercializare.

Referindu-se la sprijirea IMM-urilor, a depus o întrebare privind valabilitatea și aplicarea Hotărârii nr 937/2016 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor întreprinderilor mici și mijlocii.

Pentru sistemul unitar de pensii, Cornel Itu a inițiat un proiect legislativ (Proiect de Lege pentru modificarea art.65 alin.(5) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice) prin care persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă rezultată ca urmare a extracției și prelucrării de minereuri neferoase (…) respectiv Baia Mare, Zlatna, Copșa Mică, Câmpia Turzii, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, cu doi ani, fără penalizări. În prezent, proiectul legislativ așteaptă rapoartele comisiilor.

„În următoarea perioadă a mandatului, voi pregăti un proiect legislativ similar celui pentru zonele menționate mai sus, de această dată pentru zona Dej, afectată în trecut de poluarea fabricilor din zona industrială” – a adăugat Itu în raportul remis presei.

În ce privește proiectul TETAPOLIS, Cornel Itu se declară: „foarte mândru că proiectul s-a concretizat și că am dezvoltat la Cluj un parc tehnologic și științific important. Înfiinţarea TETAPOLIS are ca scop dezvoltarea activităţilor de cercetare, dezvoltare şi inovare, prin creșterea colaborării dintre mediul economic și cel universitar. Mai mult de atât, s-au reîntors în țară primele cadre didactice în cercetare, atingându-se astfel un alt obiectiv al proiectului”.

Un alt „proiect de suflet pentru zona Dej” este înființarea Muzeului Locomotivelor. Având în vedere existența exponatelor care nu sunt valorificate suficient, precum și un număr important de vizitatori, anual, deputatul a propus spre dezbatere şi adoptare Proiectul de lege pentru înfiinţarea Muzeului Locomotivelor din Dej.

De asemenea, „în toate comunele din județul Cluj s-au aprobat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, fonduri pentru modernizarea de creșe, grădinițe și școli, dispensare medicale. Au fost alocate fonduri și pentru lucrări de canalizare, stații de epurare și modernizare drumuri”.

La finalul raportului său de activitate, Cornel Itu a precizat că: „Pentru sesiunea parlamentară ce va începe în această toamnă, îmi voi concentra activitatea pe probleme specifice sportului, învățământului, sănătății și antreprenoriatului. Voi fi axat pe măsuri în domeniul sportului care vor veni în sprijinul asociațiilor sportive și vor avea ca obiectiv creșterea performanței în acest domeniu. De asemenea, voi iniția în continuare demersuri pentru construirea centurii ocolitoare a municipiului Dej. În domeniul sănătății, alături de colegii mei din județul Cluj, vom milita pentru finalizarea proiectului de construcție a Spitalului Regional de Urgență la Cluj, un alt obiectiv pentru viitoarele sesiuni parlamentare fiind reprezentat de proiectul construcției centrelor de colectare a produselor agricole din zona Dej-Gherla (Lunca Someș), Turda-Câmpia Turzii (Lunca Arieșului), Huedin-zona de munte (pentru fructe de pădure, cartof, etc.)”.

„Voi continua să țin legătura cu autoritățile locale din județul Cluj, pentru a identifica lipsurile pe care le întâmpină comunitatea și a găsi soluții pentru rezolvarea, în parte, a fiecărei probleme” – sunt cuvintele care încheie raportul de activitate prezentat de Cornel Itu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*