Oaspeți francezi și teatru francofon, la Dej

Oaspeți francezi și teatru francofon, la Dej

Sfârșitul lunii iulie a fost marcat la Dej de prezența a două delegații franceze din orașele Le Quesnoy și Beauvais, înfrățite cu municipiul de pe Someș. Răspunzând invitației lansate de administrația dejeană de a participa la „Zilele Dejului”, delegațiile conduse de viceprimarul Axelle Declerck (Le Quesnoy) și viceprimarul Fatima Alba (Beauvais) au fost prezente la toate manifestările importante organizate cu acest prilej. Totodată, la invitația primarului Tiberiu Zelencz, francezii au vizitat comuna Mica, iar la Guga (comuna Cășeiu) s-au bucurat de o seară specială de folclor someșean, gazdă primitoare fiind cunoscutul solist de muzică populară Ioan Dordoi.

De asemenea, în cadrul vizitei la Dej, cele două delegații au fost primite vineri, 21 iulie, de primarul Costan Morar, prilej de a cunoaște câteva din ultimele investiții realizate în oraș, dar și din planurile viitoare ale edililor urbei.

După discuțiile amicale și schimbul reciproc de impresii, francezii s-au deplasat la Cercul Militar, unde primarul a dat „startul” evenimentelor organizate de Primăria și Consiliul local Dej.

Aici, s-a desfășurat un „Atelier ludic de teatru francofon” coordonat de prof. Lucian Iosip; un excelent și amuzant „respiro” teatral dedicat oaspeților, ilustrând „pe viu” o parte din activitatea intensiv francofonă ce se desfășoară în oraș.

Atelierul a cuprins trei momente distincte: piesa „Poveste cu iezișori”, o adaptare după Ion Creangă, aflată în pregătire de trupa „Arlequin” a Centrului Cultural Arta; o secvență din piesa „Procesul Tribunalului” de Raymond Devos, în interpretarea Cezarei Albinetz (trupa „Intermezzo” a CNAM) și „Securea pădurarului”, o poveste narată cu mult talent de cea mai tânără membră a delegației din Le Quesnoy, Noemie Depelsenaire-Leblan.

Spectatorii români și francezi prezenți în sală, au avut ocazia să aprecieze atât verva tinerilor actori, cât și, o dată în plus, munca și talentul de regizor și actor a profesorului Lucian Iosip, care în lipsa unora dintre protagoniștii pieselor, a fost rând pe rând: ieduț, țap, judecător, traducător și evident, animatorul întregului spectacol…

Un spectacol despre care, tânărul regizor Nazim Tuarigt, vicepreședintele Comitetului de Înfrățire din Beauvais, a ținut să spună în încheiere: „Dacă nu aș fi văzut, nu aș fi crezut… nu știu dacă elevii noștri ar putea juca mai bine. Felicitări Lucian, felicitări micilor artiști, felicitări părinților! Vă așteptăm la Beauvais!”

Și, dat fiind că o parte din oaspeții francezi s-au aflat pentru prima dată în România, vizita la Dej a prilejuit și o excursie de două zile la mănăstirile din Nordul Moldovei, unele dintre cele mai frumoase și mai căutate obiective turistice din țara noastră. Fiecare dintre acestea este unică în felul ei, dar cea mai impresionantă poate, rămâne Mănăstirea Voroneț numită și „Capela Sixtină a Estului”.

Prin urmare, la sfârșitul perioadei petrecute în România, impresiile delegațiilor franceze, care au însoțit mulțumirile adresate Primăriei Dej, dejenilor și celui care i-a călăuzit în acest mirific periplu, prof. Lucian Iosip, au fost sintetizate prin cuvintele adresate de Dora Leblan, președinta Asociației de Cooperare Franco-Română: „Dragă Lucian, aș dori să vă mulțumesc și să-ți mulțumesc pentru superba săptămână petrecută la Dej. Prietenie, înțelegere, amabilitate, comuniune, atenție, descoperirea patrimoniului și gastronomiei românești… Toate și-au dat întâlnire într-un sejur de neuitat. Mulțumesc!”

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*