Proiectul Legii pensiilor pregătit să cârpească gaura din fondul public de pensii

Proiectul Legii pensiilor pregătit să cârpească gaura din fondul public de pensii

Mult așteptatul proiect al Legii pensiilor a fost finalizat și urmează să fie pus în dezbatere publică. Anunțul vine din partea premierului Mihai Tudose.

Acesta a spus că în sistemul de pensii „nedreptățile sunt imense”, iar acest lucru trebuie să înceteze: ”știu că doamna ministru Olguța Vasilescu a finalizat, la nivel de minister, proiectul Legii pensiilor. Va urma acum dezbaterea interministerială, ne întâlnim la nivel de guvern în două săptămâni și el va trebui implementat”, a declarat Tudose, la Antena 3.

Primul ministru a mai adăugat că noul sistem de pensii trebuie făcut „excelent” pentru că, odată implementat, va trebui să rămână pentru foarte multă vreme, pentru a nu începe din nou „cu peticitul, cu cârpitul, cu cusutul, așa cum se întâmplă în prezent”.

Pentru că pensiile de stat sunt într-o mare „gaură neagră”, ministrul Finanțelor are de gând să taie din contribuția de la Pilonul II, pensiile private obligatorii, iar diferența să o mute spre Pilonul I. Ceea ce înseamnă că în loc de 5,1% cat este în prezent, aceasta va fi diminuată la 2,5% , măsura fiind menită a creste veniturile necesare ca să acopere toate promisiunile electorale.

În traducere liberă, statul are de gând să sacrifice viitorul a 7 milioane de tineri, care cotizează acum la Pilonul II.

Până în prezent s-au adunat peste 37 de miliarde de lei în conturile fondurilor de pensii administrate privat.

Prin reducerea contribuțiilor la Pilonul II, statul încearcă să cârpească gaura din fondul public de pensii. Adică, peste 21 de miliarde de lei, aproape 3% din Produsul Intern Brut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*