Ce lăsăm urmașilor, urmașilor noștri…

Ce lăsăm urmașilor, urmașilor noștri…

Datoria publică a României a crescut în perioada iunie 2016-iunie 2017 cu 33 miliarde de lei, ajungând la 42,1% din PIB, iar în primele șase luni ale acestui an a crescut cu 18,7 miliarde de lei, adică 43,2% din PIB.

Cea mai mare problemă a acestei realități este că banii aceștia nu au ajuns în infrastructură, pentru că nivelul investițiilor publice este foarte mic, ci în pensii și salarii. Asta înseamnă că nu putem vorbi de o bunăstare.

„Păstrați-vă banii pentru că datoria publică trebuie plătită (chiar dacă nu v-a întrebat nimeni atunci când au fost cheltuiți acești bani). La cum arată investițiile în economie o să fie plătită din taxe, impozite, accize mai mari. Mai există varianta să le-o lăsăm cadou generațiilor viitoare. Asta pe lângă
salarii mai mari în sectorul bugetar și pensii speciale”, a declarat analistul Florin Cîțu, senator în Parlamentul României.

Conform legislației în vigoare, Ministerul Finanțelor Publice este autorizat să angajeze în numele și în contul statului obligații de natura datoriei publice guvernamentale, printre altele, pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și refinanţarea şi rambursarea datoriei publice guvernamentale. La nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene, la sfârșitul trimestrului I 2017, conform datelor publicate de Eurostat la data de 20 iulie 2017, România s-a situat pe locul 5 între statele membre UE cu cel mai scăzut nivel de îndatorare, după Estonia (9,2%), Luxemburg (23,0%), Bulgaria (28,6%) și Danemarca (36,7%).

Prognozele agenției de evaluare Fitch arată că datoria publică va crește până la 43,6% din PIB la finele lui 2019, de la 37,6% la sfârșitul anului 2016. În sfârșit, analiștii Fitch susțin că politica fiscală pe termen mediu este mai puțin clară, după schimbările politice de la sfârșitul lunii iunie. Guvernul condus de Mihai Tudose a anunțat că are de gând să modifice Codul fiscal în 2018, dar, deocamdată, nu este clar, dacă acest plan este compatibil cu țintele sale fiscale, iar aceste modificări ar putea provoca tensiuni politice.

cotidianul.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*