Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi)

Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi)

Nu sunt curioasă din fire. Cel puțin, nu într-atât de curioasă, încât să-mi bag nasul prin oalele tuturor… nu de alta, dar mai am nevoie de el! Așa de tare mirosea însă a dulceață pe holul blocului în care locuiesc, încât, asemeni personajelor lui Disney, m-am luat după unda aromei de rai și… am bătut la ușa vecinei. Să cer rețeta (știam eu, că mă va îmbia și cu o chisea cu dulceață și un pahar cu apă!).

Tingirea cu dulceață de zmeură abia ce fusese trasă de pe foc. Am dat să mă îndrept spre ea, cu linguroiul de lemn în mână, când atenția mi-a fost distrasă de… caietul vechi de rețete. Sau caietul de vechi rețete; spuneți-i cum vreți.

Ei bine, am lăsat dulceața deoparte, ca să pot răsfoi în voie paginile scrise frumos, care adunau zeci de rețete. Un semn de etamină, lucrată cu arnici, era pus chiar la „capitolul” DULCEȚURI. Nu vă mai povestesc cum am făcut de m-am dus acasă și cu un borcan de dulceață, și cu caietul vecinei…

O să vă transcriu însă una dintre rețetele ei – a cărei lectură, numai, mi-a adus aminte de cornul din via bătrânilor mei, ale cărui fructe acrișoare mă îmbiau, pe la sfârșitul vacanțelor, să mă urc să le culeg, fără să-mi pese de frunzele pișcătoare.

Pe fila cu numărul 25 din caietul cu pricina sta scris:

Dulceață de coarne – rețetă de la Dada Ioana, 23 iulie 1967.

Iei coarnele și le scoți sâmburii. Ai grijă să fie coapte bine, că altfel sâmburele nu alunecă. Măsori trei pahare cu fructe pentru un kilogram de zahăr. Se leagă zahărul cu trei pahare cu apă și, când e legat mai puțin decât pentru șerbet (aici, a trebuit să caut fila cu șerbetul: Siropul de zahăr este legat când o picătură de sirop pusă în apa rece se întărește imediat), se coboară tingirea de pe foc, se pun coarnele și se fierbe, luând spuma, până ce zeama e legată potrivit.

Coarnele din dulceață sunt foarte bune la clătite și la prăjituri, mai cu seamă la garnisit torturi. Dulceața destinată pentru acest scop o faci cu patru pahare cu fructe, ca să fie deasă.

Mai jos, o însemnare cu alt pix: „Am dat rețeta asta și surorii mele, Elena, și i-a ieșit foarte bine”.

Simona Lazăr – antena satelor.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*