Pastramă de porc cu varză, pentru ziua Sfinților Arhangheli

Pastramă de porc cu varză, pentru ziua Sfinților Arhangheli

O poveste populară spune că demult, tare demult, oamenii aflaseră când avea să le vină sorocul, să moară, așa că nimeni nu se mai gândea să mai muncească. Foametea care a cuprins pământul i-a pus pe Arhangheli pe gânduri.

Ei au învățat o bătrână din sat un descântec, astfel încât toți oamenii să muncească de atunci înainte până în ziua morții. Așa se face că bătrâna a rostit descântecul primului om care trăgea să moară, iar acesta și-a revenit printr-o minune, cerând de mâncare și trăind de atunci vreme multă înainte. Bătrânii spun că această poveste populară se află la baza învățăturilor despre muncă.

Tot în puterea Sfântului Mihail se află soarele și luna, precum și curgerea anotimpurilor pe pământ, după cum le e rostul. Toamna, când e ziua lui, atunci se desparte vara, și el dă vietățile în mâna lui Sfântul Neculai de le poartă și le hrănește pân’ la Iordan, și-atunci când sfințește agheasma și bate preotul cu piciorul în piatră, piatra crapă și toate vietățile se împrăștie, merg iar la mâna Arhanghelului.

Gospodarii se feresc să lucreze la 8 noiembrie, orice lucru fiind mare păcat și oamenii se vor chinui din răsputeri până să-și dea sufletul. în schimb, se pregătesc ofrande alimentare care se dau de pomană, însoțite de lumânări și covrigi, pentru sufletele răposaților. De asemenea, se pregătesc bucate mai de soi și pentru familie, fiind astfel sărbătoriți cei care poartă numele Arhanghelilor.

Așa că, rețeta rețeta ce urmează nu pate decât să fie cu folos!

Pastramă de porc cu varză

Ingrediente: un kg varză murată, 500 g carne de porc feliată, două linguri cu muștar, o lingură cu boia dulce, o lingură cu semințe de chimen, 3 linguri cu untură, o frunză de dafin, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper.

Carnea de porc se unge cu un amestec din muștar, ulei, boia, sare și piper. Se așază pe o tavă, se toarnă o cană cu apă și se introduce în cuptorul încins. Se coace până poate fi pătrunsă cu dinții unei furculițe, apoi se scoate pe un platou.

Varza se taie fideluță, se pune într-o oală împreună cu untura, frunza de dafin, sare și piper. Se toarnă apă cât s-o acopere, se fierbe până se înmoaie varza, se presară semințele de chimen și se mai fierbe cinci minute. Se pune varza în farfurii și se servește împreună cu carnea de porc caldă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*