Proiect pentru dezvoltarea gastronomiei tradiţionale şi turismului local

Proiect pentru dezvoltarea gastronomiei tradiţionale şi turismului local

Primăria Dej a fost gazda unei întâlniri, dintre autorităţile locale şi reprezentanţii Centrelor turistice din judeţ, privind mediatizarea unui proiect ce oferă posibilitatea înfiinţării de puncte gastronomice locale. Evenimentul, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, a fost organizat de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj, cu concursul deputatului PSD Cornel Itu – în calitate de amfitrion -, bucurându-se de participarea mai multor primari din judeţ, precum şi a persoanelor interesate de proiect.

Potrivit directorului executiv al DSVSA Cluj, Ioan Oleleu, proiectul „Puncte gastronomice locale”, reprezintă un concept ce răspunde cerinţelor crescânde în ţara noastră pentru unităţi de alimentaţie publică de tip familial, care să ofere doritorilor produse şi preparate alimentare specifice zonelor geografice ale României. Alt fel spus, legiferarea de către Autoritatea Sanitară Veterinară, a înfiinţării punctelor gastronomice locale, oferă posibilitatea locuitorilor din zona rurală – să înfiinţeze un fel de restaurante săteşti. Acestea ar putea să funcţioneze chiar şi în locuinţa proprie – dar în care se prepară cu regularitate produse alimentare pentru comercializare – şi vor servi clienţilor preparate tradiţionale, din produse provenite direct de la ferme. Alimentele ar urma să fie preparate numai de către proprietar, sau de către membrii familiei acestuia. „Proiectul prevede posibilitatea înfiinţării punctelor gastronomice locale, respectiv autorizarea lor din punct de vedere sanitar-veterinar, astfel încât ele să funcţioneze legal. Acest lucru presupune posibilitatea procesării de produse din materii prime provenite din zonele din care acestea vor funcţiona. De asemenea, condiţiile de funcţionare a acestor puncte vor beneficia de o oarecare relaxare în privinţa legislaţiei, dar cu respectarea condiţiilor de igienă privind depozitarea, manipularea şi întreţinerea acestor spaţii”, precizează Oleleu, arătând că există un mare interes pentru înfiinţarea unor astfel de unităţi, în zonele turistice ale judeţului, în special în zona montană. „Aşadar, sătenii gospodari îşi vor putea face puncte gastronomice locale. Consider că este o măsură extem de befefică mediului rural, foarte utilă pentru dezvoltarea gastronomiei folosind produse locale din cea mai bună calitate. De asemenea, măsura vine în întâmpinarea necesităţilor actuale ale turismului local. Mă bucur că am fost gazda acestei întâlniri menite să informeze cu privire la posibilitatea promovării produselor tradiţionale româneşti direct de către producători”, subliniază deputatul Itu.

Precizăm că, potrivit proiectului, meniul punctelor gastronomice va fi diferit de cel al restaurantelor. „Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă – respectiv cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale şi eventual două feluri de desert -, specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea. Va fi obligatoriu preparat şi oferit pentru consum în decursul aceleiaşi zile. Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării”, se arată în proiect, menţionându-se că cei care doresc să în fiinţeze aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică de tipul Asociaţie Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială.

Totodată, materia primă trebuie să provină din ferme autorizate: laptele – direct din fermele de animale producătoare de lapte, inclusiv stâne, produsele lactate – din centrele de prelucrare a laptelui independente sau integrate în ferme (căşăriile), ouăle – direct din fermele de găini ouătoare sau centre de colectare ouă, peştele – direct de la pescari înregistraţi sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, sau din centre de colectare sau puncte de debarcare a peştelui, vânatul – de la un centru de colectare a vânatului, mierea – direct de la stupine, sau din centre pentru colectarea sau extracţia mierii. „Toate aceste condiţii sunt necesare pentru a se asigura trasabilitatea materiilor prime şi a ingredientelor din care se prepară şi se servesc produsele finite. Prima condiţie, având în vedere că aceste tipuri de activităţi depăşesc cadrul consumului privat, este necesitatea obţinerii documentului de înregistrare sanitar- veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. O altă condiţie, pe care trebuie să o îndeplinească un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar, sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic. Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic îşi desfăşoară activitatea”, se mai menţionează în proiect, cu precizarea că materia primă, respectiv carnea proaspătă şi preparatele din carne trebuie să provină numai din abatoare autorizate – unde se asigură permanenţă prin personal specializat sanitar veterinar, din centre de sacrificare în cadrul fermelor (în special pentru păsări), puncte de tăiere, chiar şi mobile, sau din măcelăriile şi carmangeriile din localitate.

Precizăm că, în vederea înregistrării sanitare a punctelor gatronomice locale, doritorii trebuie să depună o cerere tip, ce poate fi descărcată de pe site-ul ANSVSA, secţiunea Modele de formulare, de pe site-urile DSVSA-urilor judeţene sau obţinută de la sediul DSVSA-urilor judeţene. Dosarul depus pentru obţinerea înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor trebuie să conţină şi o schiţă a locului de producere a alimentelor, o copie după certificatul constatator eliberat de Oficiul Naţional al Regis trului Comerţului, precum şi o copie după actul de identitate. „După această etapă, inspectorii din cadrul DSVSA judeţene vor efectua o vizită la locul de preparare al alimentelor, pentru a evalua unitatea, dacă aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate, stipulate în anexa II, Cap. III din Reg. CE.852/2004. În caz contrar se vor notifica proprietarului deficienţele constatate, precum şi termenele de remediere”, se mai arată în proiect.

ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*