Plăcinta de Beliș, ca sub Munții Gilăului

Plăcinta de Beliș, ca sub Munții Gilăului

Nu știu, zău, dacă ar trebui să fac un „podium” cu cele mai grozave plăcinte din țară, ce-aș alege?! Toate-s gustoase, din Moldova-n Banat și din Bucovina până-n Oltenia, din Dobrogea până sub Feleac… De-aceea, zic, aș fi sentimentală și subiectivă, și aș alege, poate, o rețetă dintre ultimele pe care le-am încercat.

Bunăoară, acum aș pune între primele trei, plăcinta specifică pentru comuna clujeană Beliș, a cărei rețetă – transmisă din generație în generație de gospodinele locului – mi-a fost și mie dezvăluită de tanti Marieta.

Comuna se află la o aruncătură de băț de barajul de la Fântânele, de pe albia Someșului Cald, în Munții Gilăului. Prin anii 70, câteva sate și cătune s-au strămutat de pe locurile lor, pentru a face loc… lacului. Oamenii și-au luat bruma de agoniseală, dar și-au lăsat pe loc casele, care-au fost înghițite de ape. Numai în verile secetoase se mai vede, din ce-a fost odinioară, turla bisericii din Giurcuța de Jos, care-a fost ridicată, cu două secole în urmă, pe o culme ceva mai înaltă. Oamenii și-au lăsat gospodăriile, dar au luat cu ei… rețetele. și-așa mă întorc la tanti Marieta și la plăcinta ei!

Plăcinta-i faină, rețeta-i simplă! Pui două kilograme de făină, o nucă de drojdie – pe care-o „topești” cu lapte călduț și zahăr –, frămânți și lași la dospit. Brânza o amesteci cu ouă și zahăr. După ce a dospit aluatul, întinzi foaie, mai groscioară, pui brânză cu lingura, îndoi să se acopere bine, ori pui o altă foaie deasupra și lipești marginile, apoi o coci în tigaie, dar fără ulei. Altădată, se mai cocea și pe plită. Dacă mă întrebați pe mine, e ca o turtă clasică, numai că are un strat subțire de brânză înăuntru… După ce s-a copt, cât e încă fierbinte, plăcinta se unge cu smântână și unt și se aduce la masă, musafirilor. Merge bine și cu pălincă, și cu vin, și cu lapte… după cum îi e fiecăruia placul.

Simona Lazăr

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*