Statutul magistraților, undă verde cu fluierături

Statutul magistraților, undă verde cu fluierături

Votul asupra legilor justiției merge mai departe, printre fluierături, vociferări și aplauze. După ședința solemnă dedicată Regelui Mihai, plenul Camerei Deputaților a adoptat luni Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, cu 179 de voturi pentru şi 90 de voturi împotrivă.

Tot luni, legea care modifică legea ANI a fost adoptată, luni, de plenul Camerei, cu 167 de voturi „pentru, 90 de voturi „împotrivă şi 2 abţineri.

Specatcolul cu iz de circ prilejuit de vot a fost total. Deputaţii USR au fluierat pe parcursul sesiunii de vot, iar cei de la PNL au bătut cu palmele în bănci. De partea cealaltă, reprezentanții Puterii au fost văzuți aplaudând, iar preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase (PSD), a tăiat în repetate rânduri microfonul membrilor opoziţiei.

Propunerea legislativă care modifică Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor a primit aviz favorabil din partea Comisiei speciale pentru legile justiţiei şi a fost votată doar pe articole săptămâna trecută, într-un maraton de circa 11 ore de dezbateri în plen.

Cea mai importantă modificare adoptată de deputaţi la textul actual al legii se referă la introducerea răspunderii magistraţilor.

Noul amendament introdus prevede: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Un alt amendament adoptat prevede că „pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice”.

Legea care modifică Legea ANI adoptată luni prevede că interdicţiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI şi la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept.

cotidianultransilvan.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*