Desființarea Justiției în România: infractorii participă la audierea victimelor, numele corupților, la secret

Desființarea Justiției în România: infractorii participă la audierea victimelor, numele corupților, la secret

Amendamente distrugătoare pentru justiție, cu participarea coaliției de guvernare dar și cu aportul opoziției! Suspecții de corupție nu mai pot fi arestați preventiv! Procurorii nu mai pot comunica nici un fel de informații din dosare! Ziarele și televiziunile nu mai pot prezenta dosarele de corupție și nu mai pot da numele celor anchetați. Martorii pot fi intimidați întrucât infractorii vor avea dreptul să participe la audierea lor: liderul unei grupări de crimă organizată și trafic de persoane poate asista la audierea martorilor, la fel și un violator. Probele unor infracțiuni vor fi distruse dacă nu fac obiectul cercetării: un procuror care caută marfă furată într-un garaj și găsește o armă a unei crime, o va lăsa acolo. Procurorii intimidați prin introducerea unei infracțiuni care îi vizează. O analiză care arată cum a fost desființată justiția în România.

„Va fi crâncen. La Legile Justiției a mai fost cum a mai fost, că mulți au votat ca oile, fără să înțeleagă ce votează. La legile penale va fi crâncen. Am apucat să citesc câteva amendamente și par scrise de Frații Cămătaru, Clanul Cordunenilor și aripa moderată din Clanul Duduienilor. Că aripa dură propunea direct abrogarea Codului Penal, ca să nu facă două drumuri” a scris pe contul său, jurnalistul Liviu Avram.
”Daca intra în vigoare noile modificari propuse la codul de procedura penala, DNA se inchide, a declarat joi, intr-o interventie telefonica la Digi 24, procurorul sef al Directiei Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi. „Aceste modificari nu ne mai lasa practic sa investigam infractiuni de coruptie, nu se va mai ajunge niciodata la trimiterea in judecata. Daca la DNA se va primi o sesizare ca un primar sau un director de institutie urmeaza sa primeasca o mita, el trebuie anuntat ca va fi cercetat pentru acest lucru, a explicat sefa Directiei. „Imaginati-va cum e sa suni o persoana care a cerut mita (…) Ce sa mai in investighezi?”, a spus șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Ce se întâmplă, de fapt?

România a fost abandonată de o clasă politică sătulă să fie deranjată de anchete penale. PSD si ALDE, dar și UDMR și PNL, într-o mai mică masură, au depus o serie de amendente la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, folosind ca pretext transpunerea unei directive UE. Amendamentele se adaugă la directivă, și par să fie gândite cu dedicație pentru salvarea unor categorii anume de inculpați, altele limitează drastic mijloacele de probă, iar unele reprezintă intimidări evidente la adresa anchetatorilor. HotNews.ro a consultat experți în drept penal în analizarea amendamentelor, calificate drept o “limitare gravă” a atribuțiilor si mijloacelor de anchetă ale procurorilor și au efect distrugator asupra justitiei penale.

In ciuda faptului că sunt zile de doliu național și că s-a votat suspendarea lucrărilor, pe agenda Comisiei Iordache a fost inclusă joi pe ordinea de zi “Transpunerea directivei UE 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale”. Vă prezentăm mai jos o selecție a celor mai importante amendamente, cu potențial distructiv pentru anchetele în curs sau viitoare, însoțite de explicațiile aferente.

Modificări propuse la Legea 135 din 2010 privind Codul de Procedură Penală:

Amendament PSD- ALDE. Cenzură totală.

La articolul 4, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) și (4) cu următorul cuprins:

”(3) În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale.
(4) În cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalități de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârșirea unor infrațiuni.

Amendamente PSD-ALDE. Intimidarea martorilor.

La art. 83, după litera b) se introduc două noi litere, literele b1) și b2), cu următorul cuprins ( referitor la drepturilor inculpatului)
”b1) dreptul să participe la audierea oricărei persoane de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, să formuleze plângeri, cereri, memorii și obiecțiuni;
b2) poate solicita să fie încunoștințat de data şi ora efectuării actului de urmărire penală ori a audierii realizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Încunoștințarea se face prin notificare telefonică, fax, e-mail sau prin alte asemenea mijloace, încheindu-se în acest sens un proces-verbal. Absența sa nu împiedică efectuarea actului.”

Explicație. In cazul unui dosar de trafic de persoane, inculpatul, adică șeful unui grup de crimă organizată, va putea participa la audierea victimelor. In felul acesta, pe durata anchetei, persoana vătămată va fi tot timpul in prezenta inculpatului. Șansele anchetatorilor de a obține mărturii valoroase și de a afla adevărul scad considerabil. Replicați aceasta situație în toate cazurile de violență în familie, violuri, trafic de minori etc, în care inculpatul va avea dreptul sa fie prezent la audierea victimei.

Amendament PNL. Ajutarea martorilor să mintă profesionist.

Autori: Alina Gorghiu și Daniel Fenechiu – amândoi avocați. Art. 88 alin. (1) va avea următorul cuprins:

„Avocatul asistă sau reprezintă, în procesul penal, părţile ori subiecţii procesuali principali, în condiţiile legii. Avocatul poate asista martorii chemați de organele judiciare, iar aceștia au dreptul să se consulte cu avocatul atât înainte, cât şi în timpul audierii”.

Explicatie. Martorul are obligatia sa spuna adevarul. Martorii cheie dintr-un dosar de evaziune fiscala sau de frauda cu fonduri europene pot fi usor invatati de avocati ce sa spuna pentru a acoperi faptele sau sa-si coordoneze declaratiile. A-i da posibilitatea unui martor sa se consulte cu avocatul in timpul audierii reduce sansele procurorului de a afla adevarul, deoarece martorul nu va relata faptele, ci va spune ce-l invata avocatul. Prin prezenta, “avocatul martorului” poate sa se asigure ca martorul spune ce trebuie si ca poate adapta pe urma sustinerile altor persoane audiate.

Amendament PSD – ALDE. Limitarea mijloacelor de probă.

La art. 97, lit. e) a alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins (definirea mijloacelor de proba)
”e) înscrisuri, rapoarte de expertiză, procese-verbale, fotografii, mijloace materiale de probă;”. Din definitie este eliminat raportul de constatare ca mijloc de proba. In plus, se abroga alineatul care ofera posibilitea procurorilor sa utilizeze “orice alt mijloc de probă care nu este interzis prin lege.”

Explicatie. Specialistii in drept penal consultati de Hotnews considera ca aceste modificari limiteaza tipul probelor care pot fi utilizate intr-o ancheta. De pilda, camerele de luat vederi stradale, nefiind enumerate in mod explicit la definitia mijloacelor de proba, nu mai pot fi utilizate. De pilda, in cazul crimei de la metrou, imaginile luate de camerele n-ar mai putea fi utilizate ca mijloace de proba.

Amendament PNL. Condamnări mai greu de obținut.

Autori: Alina Gorghiu si Daniel Fenechiu, avocati. Art. 103 alin. (3) va avea următorul cuprins:

„Hotărârea de condamnare, de renunțare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei nu se poate întemeia în măsură determinantă pe declarațiile investigatorilor, ale colaboratorilor, ale denunțătorilor ori ale martorilor protejați sau ale altor persoane care au obținut ne-pedepsirea sau reducerea pedepsei în schimbul declarațiilor date”.

Amendament PSD- ALDE. Adio înregistrări făcute de martori.

La articolul 139, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(3) Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii”.

O discuție înregistrată de un ziarist, de pilda, intre un om de afaceri care oferă mită și un politician care o accepta, nu constituie mijloc de proba. Codul de Procedura în vigoare prevede ca “Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege.” Practic nu mai e admisibila o înregistrare pe care o aduce un martor.

Amendament PSD – ALDE. Mai ușor cu perchezițiile.

La articolul 168, după alineatul (15) se introduce un nou alineat, alineatul (151) cu următorul cuprins: „(151) Datele obţinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală și pentru care a fost autorizată percheziția în acea cauză se şterg definitiv din copiile efectuate în baza alin. (9) şi nu pot fi folosite în alte cauze penale și pentru dovedirea altor fapte.”

Explicație. Este unul dintre cele mai distrugatoare alineate. De exemplu, procurorii DNA au efectuat in luna august mai multe percheziții informatice in dosarul Tel Drum. Daca in urma perchezițiilor a rezultat săvârșirea altor infracțiuni, fără legătură cu infracțiunea pentru care se realizează urmărirea penala, procurorii nu pot folosi probele obținute potrivit noilor reguli, ceea ce este absurd. Simplificând, este ca și cum un procuror percheziționează un garaj pentru un furt de roti dar găsește acolo arma unei crime. Ei, bine, n-o poate ridica deoarece el investighează un furt, nu o crima, și va trebui sa o lase acolo.

Amendament PSD ALDE. Suspecții de corupție nu mai pot fi arestați preventiv.

La articolul 223, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată şi dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârșit o infracțiune intenționată contra vieții, o infracțiune prin care s-a cauzat vătămarea corporala sau moartea unei persoane, o infracțiune contra securității naționale prevăzută de Codul penal si alte legi speciale, o infracțiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, de terorism şi care vizează acte de terorism, falsificare de monede ori alte valori, șantaj, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar sau o altă infracțiune comisă cu violență si, cumulativ, pe baza evaluării gravitații faptei, a modului si a circumstanțelor de comitere a acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este absolut necesara pentru înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publica”.

Explicatie. Din enumerare au fost scoase in mod explicit următoarele infractiuni: spalarea de bani, evaziune fiscală, infracțiunile de corupție, o infracțiune săvârșită prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică. Toate acestea exista in actualul Cod de Procedura. De notat ca infractunile de coruptie sunt cele mai comune printre politicieni, prin urmare acestia nu vor mai putea fi arestati preventiv decat daca pedeapsa prevazuta este mai mare de cinci ani.

Amendament PSD- ALDE. Șase luni și ai scăpat de redeschiderea dosarului

La art. 335, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
”(1) Dacă procurorul ierarhic superior celui care a dispus soluția constată că au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea ulterior, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a luat cunoștință de apariția faptei sau împrejurării noi, infirmă ordonanța și dispune redeschiderea urmăririi penale. Dispozițiile art. 317 se aplică în mod corespunzător. Redeschiderea este supusă confirmării, potrivit alin. (4).”

Explicatie. Altfel spus, daca prim procurorul este corupt sau neglijent si nu vrea sa redeschida dosarul dupa 6 luni nu va mai putea nimeni sa il redeschida. Este suficient sa treaca sase luni si chiar daca este dovedit ulterior ca luat mita sa inchida dosarul, cazul nu mai poate fi redeschis.

Amendament UDMR. Adio condamnări în lipsă.

La articolul 364, după alineatul (6) se introduc două noi alineate, alin. (7) și (8), cu următorul cuprins:
„(7) Persoana poate fi condamnată în lipsă numai dacă a fost citată legal pentru fiecare fază a judecății sau a intrat prin alte mijloace oficiale în posesia unor informații cu privire la locul și data procesului, a fost informată despre posibilitatea pronunțării unei hotărâri în lipsă, precum și dacă a fost reprezentată de un avocat ales sau desemnat din oficiu și a beneficiat de apărare corespunzătoare în cadrul procesului.
(8) Procedura de punere în executare a unei hotărâri definitive pronunțate în lipsa inculpatului poate fi declanșată numai dacă i s-a comunicat hotărârea și numai după ce a fost informat în mod expres cu privire la dreptul la o nouă procedură de judecată sau la o cale de atac, la care are dreptul să se prezinte și care permite o nouă stabilire a fondului cauzei, inclusiv examinarea unor probe noi care pot conduce la schimbarea hotărârii inițiale, respectiv dacă persoana în cauză declară în mod expres că nu contestă decizia sau nu solicită o nouă procedură de judecată ori nu introduce o cale de extraordinară de atac în termen de 30 de zile de la primirea informației legate de hotărâre.”

Explicatie. Prin urmare, in cazul unui fugar care pleaca din tara, cum este deputatul UDMR Marko Attila sau Sebastian Ghita, sansele unei condamnari scad spre zero. Daca nu sunt localizati, condamnarea in lipsa devine imposibila iar daca sunt identificati, este suficient sa-si schimbe mereu domiciliul astfel ca notificarea lor legala devine aproape imposibila.

La toate acestea se mai adaugă:

Amendament UDMR. Noua infractiune cu dedicatie pentru magistrati.

La articolul 542 după aliniatul (1) se introduce un nou alin. (11), cu următorul cuprins:
„(11) Fapta persoanei care cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă a comis una din acţiunile care au condus la situaţia generatoare de daune constituie abuz în serviciu şi se pedepseşte conform art. 297. alin. (1).”

Explicatie. Noua infractiune introdusa este cu dedicatie pentru magistrati si vizeaza intimidarea lor.

Amendament PSD-ALDE. Intimidare grosolana cu dedicatie pentru procurori

La art. 283 alineatele (1) și (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
”(1) Fapta de a pune în mișcare acțiunea penală, de a lua o măsură preventivă neprivativă de libertate ori de a trimite în judecată o persoană, știind sau acceptând că este nevinovată, se pedepsește cu închisoarea de la 1 an la 3 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”

(2).Reținerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, știind sau acceptând că este nevinovată, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”

Explicatie. Este una dintre cele mai grosolane propuneri de modificare a Codului Penal. Nici un procuror nu va mai risca sa trimita persoane influente in judecata deoarece in cazul unei achitari risca oricand sa fie acuzat ca a facut-o “stiind sau acceptand” ca este nevinovata si risca astfel inchisoare sau excluderea din magistratura. Introducerea acesti formulari vagi lasa loc la decizii arbitrare, o astfel de modificarea echivaleaza cu moartea anchetelor penale cu mize mari.

Surse: hotnews.ro, pna.ro, digi24.ro, adevarul.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*