Pomi de Crăciun confiscați de polițiști

Pomi de Crăciun confiscați de polițiști

Aproape 4.000 de pomi de Crăciun au fost confiscați de polițiști în urma unor acțiuni desfășurate la nivel național pentru prevenirea și combaterea delictelor din domeniul transportului, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

Potrivit IGPR, în perioada 7 – 13 decembrie, polițiștii au efectuat 959 de acțiuni și controale în fondul forestier național și în locuri de depozitare/comercializare a materialului lemnos. Au fost controlate 95 de exploatări forestiere, 76 de instalații de depozitare, 44 de ocoale silvice și structuri subordonate, precum și alte 673 de obiective, fiind constatate 117 infracțiuni, pentru care sunt cercetate 101 persoane. Polițiștii au aplicat 1.978 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.159.085 lei (dintre care, 346 la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice).

Acțiunile au avut ca rezultat confiscarea sau indisponibilizarea a peste 801 metri cubi de material lemnos, în valoare de 271.375 de lei. Totodată, s-a dispus confiscarea sau indisponibilizarea a 3.825 de pomi de Crăciun, în valoare de 107.124 de lei, precum și a 15 fierăstraie mecanice, 12 topoare/securi și un autovehicul.

Polițiști clujeni din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul combaterea delictelor silvice, împreună cu jandarmi și reprezentanți din cadrul Gărzii Forestiere Cluj, au acționat, în perioada 12-15 decembrie, în incinta supermarketurilor care comercializează pomi de Crăciun care provin din import, precum și exploatați de pe teritoriul național, ocazie cu care s-a verificat modul îndeplinirii condițiilor legale referitoare la exploatarea, transportul, depozitarea și comercializarea acestora.

Polițiștii au verificat șapte societăți comerciale și cinci mijloace de transport, fiind legitimate 14 pesoane. Pentru neregulile constate au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, conform Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare de 10.000 lei – informează IPJ Cluj.

Un bărbat de 63 de ani, din comuna Cășeiu, a fost sancționat de polițiștii din cadrul Poliției Dej deoarece intenționa să vândă pomi de Crăciun pentru care nu avea documente legale.

Acesta a fost depistat sâmbătă, 16 decembrie, în timp ce transporta pe raza municipiului Dej, cu un atelajul hipo, în vederea comercializării, cinci pomi de Crăciun, specia brad, de aproximativ 1,5 m, fără a deține vreun document de proveniență sau de transport. Bărbatul a fost sancționat contravențional, iar brazii i-au fost confiscați și predați personalului silvic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*