Moş Crăciun, din nou la Strâmbu

Moş Crăciun, din nou la Strâmbu

Moș Crăciun şi-a făcut apariţia și anul acesta în satul Strâmbu, comuna Chiuieşti. Fără sanie și reni, dar însoțit de spiridușii săi fideli – Adrian Haranguș și Tudor Iosip, – „moșul”, alias prof. Lucian Iosip, a sosit marți la copiii din sat aducând în sacul cel încăpător darurile sponsorizate de Asociaţia franceză „Dunières sans frontières” (Departamentul Haute-Loire), condusă de Maurice Bancel.

Prezentă în Strâmbu, încă din 1990, Asociaţia „Dunières sans frontières” s-a implicat mai ales în dotarea şcolii şi grădiniţei cu mobilier şi material didactic, calculatoare şi jucării. De asemenea, graţie preşedintelui asociaţiei, an de an în preajma Crăciunului, copiii din Strâmbu au parte de cadouri special alese pentru ei, la care contribuie aproape de fiecare dată şi elevii şi profesorii Liceului „Leonardo da Vinci” din Monistrol sur Loire.

Prin urmare, la fel ca în ultimii 16 ani, Moşul Lucian l-a înlocuit cu succes pe Moş Crăciun, spre bucuria elevii claselor I – VIII originari din Strâmbu (dar care, acum sunt elevi ai Școlii Gimnaziale Chiuiești) și celor 7 preşcolarii de la grădiniţă, singurii care au mai rămas în sat, în clădirea ce a găzduit zeci de ani Școala Primară. În total, 48 de copii, cărora li s-au alăturat cu gândul și cei din Huta (13 copii) cărora Moșul le-a trimis de asemenea cadouri.

Pregătiţi de educatoarea Nastasia Ciupe , copiii din Strâmbu şi-au întâmpinat oaspeţii cu poezii și colinde tradiționale, alături de ei colindând și elevii de gimnaziu, printre care s-au aflat două dintre membrele grupului „Colindătorii din Chiuiești”, grup laureat la diferite festivaluri interjudețene și coordonat de profesorii Crina-Ioana Georgiu și Ioan Georgiu Ioan.

Nu au lipsit de la mini-spactacolul prezentat de cei mici, mamele și bunicile din sat, care au venit cu o colindă veche, păstrată cu sfințenie de la strămoși, dar și cu plăcintele pregătite din vreme pentru Moș și pentru ajutoarele sale.

M. V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*