Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis la Curtea Constituțională toate Legile Justiției, pe motiv de neconstituționalitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis la Curtea Constituțională toate Legile Justiției, pe motiv de neconstituționalitate

În prima sesizare, cea care ține de statutul magistraților, Curtea Supremă susține se încalcă mai multe articole din legea fundamental, primul fiind cel al separației puterilor în stat.

Modificările aduse de comisia Iordache și de plenul Parlamentului conțin sintagme nemaîntâlnite, iar anumite prevederi au lacune și sunt imprevizibile, așa încât ar putea apărea probleme de interpretare și aplicare a legii, susțin magistrații Înaltei Curți.

ÎCCJ critică și amendamentul referitor la faptul că pensia nu poate fi cumulată cu salariul, ceea ce ar reprezenta o restrângere nejustificată a exercitării unor drepturi constituționale.

Şedinţa Curții supreme a avut loc în contextul în care sute de magistraţi din toată ţara au declanşat, în ultimele zile, proteste faţă de modificările aduse Legilor Justiţiei şi Codurilor penale.

Au avut loc proteste ale judecătorilor în Bucureşti, Braşov, Timişoara, Târgu Mureş, Iaşi, Baia Mare, Satu Mare, Brăila, Slatina, Botoşani, Galaţi, Cluj-Napoca.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*