„Dragonii Transilvani” au un nou comandant

„Dragonii Transilvani” au un nou comandant

Joi, 11 ianuarie, în Garnizoana Dej s-a desfășurat ceremonia de predare-primire a comenzii Batalionului 811 Infanterie „Dej”, comanda „Dragonilor Transilvani”, fiind preluată de locotenent colonel Adrian Burlacu, de la locțiitorul comandantului, locotenent colonel Pop Dan.

Schimbarea de comandă a fost operată de comandantul Brigăzii 81 Mecanizată Bistrița, care a dat citire și ordinului de numire semnat de ministrul Apărării Naționale și CV-urilor de-a dreptul impresionante ale celor doi ofițeri, subliniind că, prin învestirea în această funcţie, noul comandant care s-au pregătit în condiţii reale în teatrele de operaţii, participând la numeroase misiuni – va duce mai departe tradiţia şi destinul Batalionului 811 Infanterie „Dej”, structură militară înfiinţată în 1995.

Ceremonialul propriu-zis a început cu intonarea Imnului de Stat al României, iar după predarea steagului de luptă și alocuțiunile rostite cu acest prilej, s-a încheiat cu defilarea militarilor batalionului.

La festivitate au participat, alături de „Dragonii Transilvani”, primarul Costan Morar, comandanți de unități aparținând brigăzii 81 Mecanizată din Bistrița și Dej, precum și reprezentanți ai unor instituții dejene.

Batalionul 811 Infanterie „Dej”,se află, de la înființarea sa din anul 1995, în Garnizoana Dej. Este o structură tactică luptătoare, operaţionalizată din timp de pace, capabilă să reacţioneze imediat împotriva ameninţărilor directe la adresa securităţii şi apărării naţionale, oriunde pe teritoriul ţării. În data de 03 martie 1997, batalionul a fost nominalizat ca parte a Forţei de Reacţie Rapidă, iar începând cu 09 iunie 1997, a funcţionat cu o structură similară unităţilor de acelaşi tip din forţele armate ale ţărilor membre NATO. În cadrul exerciţiului „DEMEX 2005”, Batalionul 811 Infanterie „Dej” a fost certificat ca forţă la dispoziţia NATO, fiind prima unitate cu această destinaţie din Armata României.

În anul 2008, în cadrul exerciţiului „Getica”, batalionul a fost recertificat şi reconfirmat ca forţă la dispoziţia NATO. Calitatea profesională a infanteriştilor dejeni s-a reflectat nu doar în cele peste 50 de exerciţii naţionale şi internaţionale de mare amploare executate în ţară şi străinătate, ci şi în misiuni internaţionale în diferite teatre de operaţii în care au fost angajaţi în cei peste 20 de ani de existenţă.

Prima dislocare internaţională a unităţii a fost de nivel companie în anul 2001, fiind vorba de misiunea din Kosovo. 91 de infanterişti români au fost integraţi în contingentul multinaţional „BELUKROKOS 11”, sub control operaţional belgian. Doi ani mai târziu, cu un efectiv de 405 militari, forţa expediţionară care purta numele „Batalionul 811 Infanterie Dragonii Transilvani”, sub comanda locotenent-colonelului Petru Pah, a devenit prima unitate din Armata României care a participat în Irak, la operaţia „Antica Babilonia”, de stabilizare şi reconstrucţie a Irakului, faza a IV-a.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*