Producătorii anunță că prețurile alimentelor vor crește cu cel puțin 5 procente

Producătorii anunță că prețurile alimentelor vor crește cu cel puțin 5 procente

Scumpirile bat record după record și par de neoprit și în lunile viitoare. Prețurile alimentelor vor crește cu cel puțin 5 procente, anunță producătorii, care spun că plătesc mai mult pentru energie, gaze și carburanți. Dar și salarii mai mari, de la 1 ianuarie. Rata anuală a inflației a crescut deja la 3,3 la sută, cel mai înalt nivel din august 2013.

Ouăle sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult anul trecut, cu peste 40%, arată datele INS. În topul scumpirilor urmează untul, cu o creștere a prețului de 22%. Deja în magazine pachetul se vinde acum și cu peste 15 lei. Și fructele s-au scumpit cu 11 procente.

Rata anuală a inflației a ajuns la un nivel record de 3,3%. Pe lângă alimente, plătim mai mult și pentru energia electrică, combustibili și țigări. Economiștii consideră că deprecierea leului în raport cu euro și majorarea salariilor în sectorul bugetar au fost principalele cauze ale scumpirilor.

Procesatorii din industria alimentară anunță deja noi scumpiri. De data aceasta, motivele ar fi facturile mai mari la utilități și creșterea salariului minim la 1900 de lei, de la 1 ianuarie.

Banca Națională a prognozat o rată a inflației de 3,2%, pentru sfârșitul anului. Surse din piața bancară susțin însă că BNR va schimba în creștere prognoza, în februarie.

tvr.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*