Patru ani de la tragedia aviatică din Apuseni. Parastas pe muntele Petreasa

Patru ani de la tragedia aviatică din Apuseni. Parastas pe muntele Petreasa

Astăzi, 20 ianuarie, se împlinesc 4 ani de la accidentul aviatic din Apuseni, ocazie cu care pe muntele Petreasa, la locul tragediei, va avea loc un nou parastas în memoria celor două persoane care și-au pierdut viața, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion.

Atât slujba de parastas cât şi masa vor avea loc sus pe munte, chiar la locul tragediei. Parastasul se va desfăşura cu începere de la ora 13.00 şi este organizat de fosta soţie a pilotului Adrian Iovan, Romaniţa, care a anunţat că va ajunge în localitate încă de vineri, împreună cu fiul lor Albert.

Parastasul de 4 ani în memoria lui Adrian Iovan şi a Aurei Ion îi va aduna din nou la aceeaşi masă pe sătenii din Horea şi satele învecinate, care au ajutat echipele de căutare şi au participat la salvarea răniţilor din epava avionului, preoţi, prieteni şi rude ale pilotului decedat şi ale Aurei Ion.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Raportul final elaborat de către autoritatea națională de investigare a evenimentelor produse în aviația civilă, comunicat la 19 octombrie 2015, a relevat că determinantă în producerea accidentului a fost oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor. Cauzele favorizante au fost evaluarea eronată a factorilor de risc specifici desfășurării acestui zbor, precum și mai multe decizii eronate ale comandantului aeronavei.

adevarul.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*