Moment aniversar dedicat Unirii Principatelor Române

Moment aniversar dedicat Unirii Principatelor Române

Parohia Ortodoxă Dej III, cu Hramul ,,Sfânta Treime”, în parteneriat cu „Despărțământul ,,Dr. Theodor Mihali” Dej al ASTRA și Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, a organizat duminică, 21 ianuarie, un program cultural-misionar dedicat Unirii Principatelor Române.

După săvârșirea unui Te-Deum, oficiat de părintele protopop Ioan Buftea și un sobor de preoți, a urmat o prelegere cu caracter istoric pe tema ,,Începuturile României Moderne” susținută de Colonel. Dr. Vasile Tutula, în care a fost prezentat contextul înfăptuirii Unirii din 1859 și toate reformele intreprinse de către Alexandru Ioan Cuza și Mihail Kogălniceanu

La finalul conferinței, preoții organizatori, Teodor Mureșan și Ioan Câmpean, au mulțumit autorităților locale prezente, profesorilor, elevilor și enoriașilor, pentru participare și pentru implicarea lor în acest eveniment de suflet, subliniind că:

,,Aniversarea de astăzi, se regăsește între două zile importante ale României, Ziua Culturii Naționale în data de 15 ianuarie și Ziua Unirii Principatelor Române, în data de 24 ianuarie.  Scopul acestui eveniment este să aducă în centru misiunii Bisericii de azi unitatea de credință, unitatea Bisericii în fața persecuțiilor, unitatea Bisericii în fața ereziilor, unitatea Bisericii în fața curentelor filozofice și a ideologiilor politice. În acest sens, Parohia noastră a chemat în parteneriat, Despărțământul ,,Dr. Theodor Mihali” Dej al ASTRA, reprezentat prin ec. dr. Radu Gavrilă și Școala Gimnazială „Avram Iancu”, reprezentată de director Dana Herineanu. Astfel ne-am unit forțele pentru a da evenimentului cinstirea cuvenită la nivelul nostru local”.
Evenimentul aniversar s-a încheiat cu o suită de cântece patriotice în interpretarea elevilor Școlii „Avram Iancu” și o scenetă inspirată din faptul istoric petrecut în urmă cu 159 de ani.

M.V.

Foto: Protopopiatul Ortodox Dej

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*