Uite formularul, nu e formularul 600!

Uite formularul, nu e formularul 600!

După ce-a creat niște panică și a pus, în mod garantat, o mulțime de români pe drumuri, statul a modificat schimbarea – în prima ședință de Guvern se va decide, 99% sigur, prelungirea până la 1 martie a termenului până la care se poate depune formularul 600 (față de 31 ianuarie, inițial). Ba mai mult, se ia în calcul și renunțarea la această monstruozitate birocratică. Nu e clar însă ce se va întâmpla cu cei care-au depus deja declarația. Guvernanții au anunțat doar niște… măsuri tranzitorii. Altfel spus, dacă n-ați depus încă formularul 600, nu vă înghesuiți. Sigur se mai schimbă ceva. Poate devine formularul… 666!

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că i-a cerut ministrului Finanțelor să amâne, în prima ședință de Guvern, termenul de depunere a infamului formular 600 până la 1 martie; ba mai mult, el a precizat că, în perioada următoare, se va merge până la eliminarea lui, condiția fiind găsirea unei soluții pentru ca persoanele fizice care ar trebui să depună declarația 600 să rămână în sistemul de asigurări. Și cei care au depus deja declarația? Ei ce fac? Pentru ei, Ordonanța de Urgență prin care se prelungește termenul urmează să prevadă „măsuri tranzitorii“. Ce-nseamna asta? Nu se știe. În fine, Dragnea a dat exemplul persoanelor care au dat terenuri în arendă și care trebuie să meargă acum zeci, sute de kilometri, poate, ca să completeze formularul 600; asta deși impactul bugetar, respectiv vreo 29 milioane lei, este nesemnificativ.

De cealaltă parte, opoziția solicită renunțarea la formularul 600, pe care-l consideră o monstruozitate birocratică – „Informațiile pe care Fiscul le cere de la peste 600.000 de contribuabili onești există deja la instituțiile statului, inclusiv la… ANAF. Nu există nicio justificare pentru ce se întâmplă – oameni sunt puși pe drumuri, trebuie să stea la cozi, sunt supuși unei birocrații fără sfârșit. Ideea arată, de fapt, o gândire bolșevică, o ură față de tot ce înseamnă activități libere și spirit întreprinzător“.

Reamintim că formularul 600 vizează obligațiile referitoare la contribuțiile sociale ale persoanelor fizice care au și alte tipuri de venituri în afară de salarii (activități independente, drepturi de autor, investiții, adică dividende, dobânzi și/sau câștiguri de capital, cedarea folosinței bunurilor, asocierea cu o persoană juridică, agricultură, piscicultură etc). Cei care, în 2017, au încasat mai mult de 22.800 lei, adică echivalentul a 12 salarii minime, ar trebui să depună la ANAF formularul 600. Situația se complică dacă-n 2018 nu mai obții astfel de venituri; sistemul Fiscului nu-i pregătit pentru așa ceva și dă eroare, cerându-ți să depui o declarație, apoi încă una, prin care să certifici că nu trebuie să mai depui… declarație.

telegrafonline.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*