Cresc chiriile, cresc… și nu se mai opresc!

Cresc chiriile, cresc… și nu se mai opresc!

Chiria pentru un apartament de două camere oscila, la finele anului trecut, între minime de 150 de euro în municipiul Drobeta Turnu-Severin și 160 de euro în Sfântu Gheorghe și 350 de euro în București, cel mai mare nivel, de 400 de euro pe lună, fiind înregistrat în Cluj-Napoca, arată raportul Imobiliare.ro pentru anul 2017.

Clujul este de mai mult timp lider în privința prețului pe metrul pătrat la achiziția unei locuințe, dar se află pe primul loc în top și cu privire la chirii.

”În condițiile în care cele mai scumpe apartamente de închiriat pot fi găsite, în mod firesc, în cele mai mari orașe ale țării, Cluj-Napoca se situează în continuare pe primul loc, înaintea Capitalei.

Astfel, luând ca reper un apartament cu două camere de tip confort 1, construit între anii 1980 și 2000, un clujean va trebui să dispună, în medie, de 400 de euro pe lună pentru plata chiriei, în vreme ce unui bucureștean îi vor fi de ajuns aproximativ 350 de euro pe lună. De menționat este că nivelul prețurilor din cele două centre regionale a rămas același în ultimul trimestru din 2017 comparativ cu cele trei luni anterioare.

Nu departe de Capitală se situează Brașovul, cu un nivel al chiriilor de 300 de euro pe lună, urmat de Timișoara, cu 270 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere”, se arată în document.

Cea mai mare creștere a nivelului chiriilor a avut loc în Bistrița, de 25 de euro în plus lunar la chiria unui apartament cu 2 camere.

Astfel, prețul a urcat de la 170 de euro în septembrie la 195 de euro la finalul anului trecut.

De asemenea, alte creșteri spectaculoase au avut loc și în Sibiu (+18 euro), Slatina (+17 euro) și Sfântu Gheorghe (+14 euro).

Pe de altă parte, la Focșani s-a consemnat cea mai mare scădere din țară, de 19 euro pe lună.

Acesta este urmat de către Reșița (-10 euro), Piatra Neamț (-9 euro), Râmnicu Vâlcea (-5 euro), Iași (-3 euro) și Târgu Jiu (-2 euro).
De altfel, municipiul Reșița este, alături de Giurgiu, și orașul cu cele mai mici prețuri la locuințe pe metrul pătrat.

Datele arată și câteva surprize: în Tulcea chiria este mai mare decât în Craiova (211 euro) și la același nivel cu cel înregistrat în Constanța (250 euro), în vreme ce în Alexandria nivelul chiriei pentru un apartament de două camere este similar cu cel din Oradea și Arad (200 de euro), chiar dacă acestea din urmă sunt orașe mai dezvoltate.

De asemenea, în mod surprinzător, nu orașele din Moldova înregistrează cele mai mici niveluri, acestea aflându-se în Oltenia și Transilvania.

Numărul proprietăților disponibile, în minus

În ultimul trimestru din anul 2017 a avut loc o scădere de 33,5% a numărului de proprietăți disponibile la închiriere în România față de cel de-al treilea trimestru, dar aceasta este normală având în vedere că perioada septembrie-octombrie este cea mai dinamică din an, din cauza începerii anului școlar și a celui universitar.

”Scăderi semnificative ale volumului ofertei au avut loc în toate centrele regionale analizate: -25,1% în București, -50,2% în Cluj-Napoca, -30,1% în Timișoara, -37,2% în Constanța, -47,8% în Iași și -29,8% în Brașov.

Față de perioada similară a anului 2016, însă, oferta de locuințe scoase la închiriere a consemnat, per ansamblu, o creștere de 6,8%. În condițiile unui avans ușor, de 0,7%, volumul anunțurilor de închiriere a rămas, practic, relativ constant în București, în vreme ce în Iași a avut loc o scădere de 4,7%; în toate celelalte orașe au fost consemnate creșteri: 35,7% în Cluj-Napoca, 13,7% în Timișoara, 10,3% în Constanța și 15% în Brașov”, se mai arată în raport.

Numărul ofertelor noi de închiriere din piață a fost, în ultimul trimestru din 2017, cu 20,5% mai ridicat comparativ cu perioada similară a anului 2016.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*