Nonviolența, în atenția elevilor de la Școala Gimnazială Chiuiești

Nonviolența, în atenția elevilor de la Școala Gimnazială Chiuiești

Una dintre manifestările violenţei cotidiene, este violența în școli, iar preocuparea faţă de acest fenomen, a devenit un obiectiv stringent al educației școlare, atât pe plan național cât și internaţional. Motiv pentru care, pe 30 ianuarie, în mai multe ţări ale lumii, este sărbătorită Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli.

În acest spirit al nonviolenței, la Școala Gimnazială Chiuiești, elevii clasei a II – a, îndrumați de prof. Cristina – Nastasia Bob și cu sprijinul prof. Crina – Ioana Georgiu, directorul școlii, au desfășurat mai multe activități prin care au încercat să conștientizeze efectele negative ale manifestărilor violente. Pornind de la mesajul zilei „Dă mâna cu cel de lângă tine”, elevii și-au dat mâinile pentru a înlătura comportamentele și atitudinile negative, apoi au căutat cuvinte „magice” care au rolul de a combate violența din mediul școlar și nu numai.

S-a discutat despre importanța prieteniei adevărate, despre frumusețea vieții de zi cu zi, în care nu ar trebui să fie loc pentru ură și invidie. S-au identificat mai multe cuvinte magice, cuvinte care au devenit „porunci” pentru elevii nonviolenți, aceste cuvinte magice reprezentând petalele pentru floarea prieteniei. De asemenea s-au compus câteva mesaje împotriva violenței care s-au colorat și decupat. Nu în ultimul rând, au ales să dea mâna cu cei din jurul lor şi au propus soluţii pentru a evita situaţiile de conflict.

Chiar dacă Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Şcoli este sărbătorită pe 30 ianuarie, mesajul ei trebuie să dureze şi să se manifeste în fiecare zi. Toate formele agresiunii întâlnite în şcoli – de la îmbrânceli şi jigniri, până la injurii, vulgarităţi, intimidări fizice şi verbale – trebuie să dispară iar relaţiile interumane elev-coleg, elev-profesor, elev-părinte trebuie dezvoltate pe o bază de armonie şi toleranţă, în care puterea de convingere a cuvântului şi nu a violenţei trebuie să primeze.

Teama, lovitura şi durerea altora, sunt cele mai mari succese ale VIOLENŢEI, iar iubirea, dreptatea, poliţia şi reeducarea sunt cele mai mari eşecuri ale ei. De aceea, violenţa ne sperie, ne face să ne simţim atacaţi şi să ne pierdem speranţa în omenire.”
Fără a avea alt motto, mesajul acestei zile este de a modela întreaga noastra educaţie şi de a ghida gândurile, dorinţele, cuvintele şi acţiunile noastre spre nonviolenţă, în şi dincolo de porţile şcolii.

Ziua Internațională a Nonviolenței în școli a apărut în anul 1964, ca o iniţiativă de pionierat, mondială, neguvernamentală, neoficială, independentă şi voluntară, care se desfaşoară acum în şcoli şi centre de educaţie din întreaga lume. 30 ianuarie – ziua comemorarii lui Mahatma Gandhi – este prilejul promovării educaţiei permanente în şi pentru armonie, toleranţă, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolenţă şi pace.
Preocuparea pentru „siguranţă în mediul şcolar” a devenit oficial o problemă politică în anul 1997, în urma unei întâlniri organizate de Comisia Europeană. Odată ce experţii au recunoscut importanţa acestei probleme, mobilizarea împotriva violenţei în şcoli a devenit, în mod constant, un obiectiv politic la nivel naţional şi internaţional.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*