Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj, la un pas de insolvență

Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj, la un pas de insolvență

Drumuri şi Poduri Judeţene pare că va fi următoarea societate din subordinea Consiliului Judeţean Cluj care va intra în insolvenţă, dintr-o listă lungă de societăţii şi regii care au intrat deja în faliment. Amintim aici falimentul societăţii Cluj Arena SA, insolvenţa Clujana, cel mai mare producător de încălţăminte din România şi colapsul societăţii de Pază şi Protecţie SRL.

În şedinţa de Consiliu Judeţean de miercuri, consilierul judeţean Laura Chiorean (PSD) a propus insolvenţa societăţii Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA. Soluţia insolvenţei pare a fi şi pe placul preşedintelului Consiliului Judeţean Alin Tişe.

“Din punctul meu de vedere nu facem altceva decât să creştem datoriile pe care le acumulează această societate, organele de conducere de acolo au dat dovada lipsei de competenţă în ceea ce priveşte gestionarea acestei situaţii. Din punctul meu de vedere ar trebui să stopăm penalităţile acestea care se adună şi astfel că această procedură ar fi benefică (n.red. insolvenţa), bineînţeles găsit un plan de reorganizare, găsit un administrator care să fie capabil să redreseze această societate”, a precizat consilierul judeţean Laura Chiorean (PSD).

Chiorean a mai spus că la Societatea Drumuri şi Poduri penalităţile cresc de la o zi la alta.

Directorul societăţii Drumuri şi Poduri Judeţene SA Călin Platon a recunoscut că “situaţia este destul de gravă”.
„Nu pot eu să decid un astfel de lucru. Propunerea de insolvenţă poate că mi se pare deocamdată devreme fără să facem o analiză mai adâncă. Noi am făcut, împreună cu Consiliul de Administraţie, un plan de administrare pe o perioadă de 4 ani în care am arătat care măsuri ar trebui luate de îndată, unele, altele pe termen mediu pentru redresarea societăţii. Sigur că situaţia datoriilor societăţii trebuie să aveţi în vedere că aceste datorii sunt şi pe termen lung sau pe termen mediu. Nu sunt datorii scadente. Până la acest moment, către bugetul de stat nu avem datorii neplătite, nu avem restanţe la contractele de achiziţii în ceea ce priveşte investiţiile pe care le-a făcut societatea în ultimii trei ani de zile. Sigur, sunt datorii către furnizori în valoare destul de mare. Găsesc potrivită această dorinţă a dumneavoastră, o analiză, a situaţiei societăţii şi a paşilor care trebuie făcuţi. Situaţia, într-adevăr, este destul de gravă”, a spus Platon.

Societatea „Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj” SA este o societate comercială autonomă. DPJ Cluj este o societate cu capital public (CJ deţine 100% din acţiuni) motiv pentru care funcţionează pe baza unui buget de venituri şi cheltuieli aprobat de către Consiliul Judeţean Cluj. Veniturile realizate de DPJ Cluj sunt generate de contracte de execuţie lucrări şi servicii de infrastructură rutieră atât în judeţul Cluj, cât şi în judeţele limitrofe, contracte câştigate pe bază de licitaţii publice sau selecţie de oferte, funcţionând ca un jucător liber pe piaţa lucrărilor de infrastructură rutieră în concurenţă directă cu alţi jucători publici sau privaţi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*