La sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”, al județului Cluj, s-a desfășurat recent evaluarea activității derulate de către această instituție în anul 2017. Raportul privind activitatea ISU Cluj a fost prezentat de inspectorul șef, colonel Ion Moldovan:
„În anul 2017, am continuat pe aceeași linie ca și în anii anteriori, să fim aproape de cetățeni atunci când aceștia au nevoie, să-i conștientizăm în legatură cu riscurile existente, să urmărim și să îndreptăm aspectele existente în afara legislației în vigoare și să acționăm prompt, eficient și cu profesionalism în intervențiile noastre.
Am desfăşurat un număr de 18035 de misiuni din care 13247 intervenții SMURD şi 4788 pentru diferite situaţii de urgenţă, în scădere faţă de anul trecut cu cca. 3,4 %. Acest aspect este datorat în special perioadelor în care ambulanțele SMURD au fost defecte și nu au fost fonduri financiare suficiente pentru reparații.
De asemenea, au fost 587 solicitări fără intervenţie (apeluri false, inexistenţa persoanei căzute în locuri publice, sau alte situaţii) şi 80 de intervenţii în colaborare cu serviciile voluntare și private pentru situaţii de urgenţă, în creştere faţă de anul 2016.
Din datele statistice rezultă că 571 persoane au avut nevoie de asistenţa pompierilor (rămase blocate, intenţia de suicid, etc), iar alte 13488, cărora li s-a acordat ajutor medical calificat de către ambulanțele SMURD. Din pacate, trebuie sa amintim și victimele în alte intervenţii decât cele SMURD., respectiv 82 decedați și 86 răniți, în creștere față de anul trecut.
Statistica realizată arată diversitatea numarului de intervenții în toate subunitățile, cele mai multe actiuni fiind executate de catre cele 2 Detasamente de Pompieri din municipiul Cluj-Napoca, acestea acţionând la 10588 situaţii de urgenţă, reprezentând 58,7 % din totalul intervenţiilor pe inspectorat. În ceea ce privește numărul intervenţiilor lunare, gestionate de către unitate, se constată un vârf in luna august, cu 1748 solicitari. Media intervenţiilor zilnice/inspectorat se află în jurul valorii de 49 cazuri.
Din statistica timpilor de deplasare se constată ca avem o uşoară creştere la intervenţiile SMURD şi o scădere la intervenţiile în situaţii de urgenţă, valoarea medie fiind de 14 minute, respectiv 12 minute şi 30 secunde.
Ambulanţa de neonatologie a intervenit în 255 cazuri, atât în judeţul Cluj – 178 cazuri cât şi în judeţele limitrofe -76 cazuri respectiv 1 deplasare in afara ţării, în Germania.
Gestionarea tuturor intervențiilor s-a realizat prin dispeceratul integrat ISU / SAJ iar statistic situaţia cazurilor rezolvate, se prezintă astfel :
• 131677 de cazuri medicale – în creştere faţă de anul trecut, din care 82 % au fost soluționate de echipajele SAJ, iar restul de cele SMURD și serviciile de ambulanta private.
• 4868 de intervenţii în situaţii de urgenţă – din care 4788 au fost gestionate de ISU, iar restul de serviciile voluntare si private pt. situatii de urgență.
Activitatea de monitorizare a situaţiilor de urgenţă s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile legale, astfel am avut 413 avertizări hidro-meteorologice și 7211 evenimente, în creştere faţă de anul trecut.
In anul 2017 s-au efectuat 1281 recunoaşteri în obiective şi localităţi din zona de competenţă, personalul unității participând la un număr de 511 misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire a incendiilor şi de asistenţă medicală cu ocazia unor manifestări publice de amploare constand meciuri de fotbal, concerte, festivaluri, etc. Amintim festivalurile de muzică UNTOLD și ELECTRIC CASTLE, evenimente desfasurate pe durata a mai multor zile si care au presupus concentrarea unui număr mare de personal și tehnică de intervenție din partea tuturor instituțiilor din MAI pentru a asigura măsurile specifice.
Prevenirea situaţiilor de urgenţă s-a desfasurat prin cele 4897 activităţi din care amintim executarea a 751 controale de prevenire, în urma cărora au fost aplicate 326 sancţiuni constând în 262 avertismente şi 64 amenzi contravenţionale în valoare de 184.600 lei. Au fost efectuate 182 exerciţii de alarmare, evacuare şi intervenţie la locul de muncă, s-a răspuns la 95 de petiţii şi s-au avizat 288 rute de transport pentru deşeurile periculoase.
În activitatea de avizare-autorizare au fost prelucrate un număr de 3581 dosare şi cereri, fiind eliberate 337 avize de securitate la incendiu, 53 avize de protecţie civilă, 126 autorizaţii de securitate la incendiu, 56 acorduri pentru jocuri de artificii şi s-a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 117 cazuri.
Activitatea de pregătire a personalului operativ însumează ore de pregătire în centre specializate din ţară care au ca rol perfecţionarea deprinderilor şi aptitudinilor necesare menţinerii şi creşterii capacităţii de intervenţie a subunităţilor.
În decursul anului 2017, la Centrul de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă s-au instruit un numar de 165 persoane aparținând I.S.U. din 4 județe precum și de la Şcoala de Subofiţeri şi Protecţie Civilă « Pavel Zăgănescu » Boldeşti, respectiv Salvamont- Salvaspeo Cluj.
Pregătirea populaţiei a stat tot timpul în atenţia noastră, astfel am desfăşurat mai multe activităţi care au constat în principal în conştientizarea oamenilor şi educarea acestora pe linia situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical.
În perioada analizată s-au desfăşurat campanile “Caravana SMURD”, “R.I.S.C.”, “Mai bine să previi decât să nu fii”, “Nu tremur la cutremur” şi nu în ultimul rând “Miercurea alarmelor ”.
Începând cu anul 2017, împreuna cu S.A.J. Cluj şi Inspectoratul Şcolar am efectuat cursuri de prim ajutor în şcoli şi activităţi pentru copii “Şcoala altfel – să ştii mai multe să fii mai bun”.
Tot pe această linie, în anul 2017 s-a desfăşurat 2 ediţii a « Maratonului resuscitării », activitate organizată de SMURD Cluj, în care medicii, asistenţii, studenţii voluntari şi paramedicii pompieri ii învaţă gratuit pe cetăţeni să acorde primul ajutor medical.
În anul 2017 de la M.A.I. au fost repartizate unităţii noastre credite bugetare pentru bunuri şi servicii, reprezentând 3,92 % din total buget alocat, mai puţin faţă de anul precedent cu cca. 28,5 %
Având în vedere aceste aspect, precum şi faptul ca necesităţile unităţii sunt mult mai mari, ne-am orientat spre ajutorul oferit de autorităţile locale. În acest sens bugetul unităţii a fost suplimentat, astfel :
Primăria Cluj – Napoca a alocat un buget de 862.878 lei, reprezentând :
– 200.000 lei pentru repararea ambulanţelor, verificarea si repararea echipamentelor medicale de pe ambulante;
– 542878 lei pentru achiziţionarea unei autospeciale de mici dimensiuni, tip Amarok;
– 120.000 lei pentru plata hranei destinate voluntarilor care execută gărzi pe echipajele SMURD.
Consiliul judeţean Cluj a alocat un buget de 80.000 lei, pentru bunuri şi servicii.
Primăria oraşului Huedin a alocat un buget de 220.000 lei, pentru reparaţii curente la cladirea Detaşementului de Pompieri Huedin.
Primăria comunei Aghireşu a alocat un buget de 25.000 lei, pentru reparaţii curente la cladirea Gărzii de Intervenţie Aghireşu.
Primăria comunei Gilău a alocat un buget de 440.000 lei, pentru Extindere garaj şi Mansardare acestuia la Garda de Intervenţie Gilău.
Primăria comunei Floreşti a alocat un buget de 44.000 lei, pentru construire magazii şi pavaj exterior la Punctul de lucru Floreşti.
Filiala Cluj a SMUCR a alocat 110.500 lei pentru repararea ambulanţelor SMURD.
Tot în anul 2017 am primit ajutor din partea Fundaţiei pentru SMURD, pentru achiziţionarea împreuna cu LIDL România a celor 2 motociclete SMURD, în valoare de cca. 148.000 lei şi repararea ambulanţelor SMURD şi cumparare echipamente medicale la motociclete, în valoare de cca. 140.000 lei.
La momentul actual, suntem încă deficitari la dotare cu tehnică, încă avem gărzi de intervenție care nu au cel puțin o autospecială nouă, intervenind cu cele vechi care nu mai au eficiența de altă dată și astfel timpul de ajungere la locul intervenției este destul de mare”.
Concluzii :
1. Necesarul de fonduri financiare este mult mai mare decât alocările de la bugetul statului astfel că raportul dintre cheltuielile de personal şi cheltuielile materiale este disproporţionat, ceea ce ne creeaza probleme;
2. Ambulanţele SMURD sunt vechi, au fost reparate de nenumarate ori iar unele nu mai prezintă siguranță în exploatare, existând riscul să nu ne putem îndeplini misiunile;
3. Necesarul de autospeciale, motoutilaje si alte materiale este asigurat doar în proporţie de cca. 60 % faţă de prevederile tabelei de înzestrare.
4. Acţiunile şi activităţile desfăşurate de către inspecţia de prevenire sunt tot mai numeroase, mai ales pe partea de avizare-autorizaţii (suntem printre primele locuri din ţară în ceea ce priveşte numărul de dosare depuse spre avizare–autorizare) iar personalul este în număr mic;
În continuare, colonel Ion Moldovan a prezentat obiectivele ISU Cluj pentru 2018:
– Completarea deficitului de personal la nivelul unităţii şi subunităţilor subordonate;
– Mutarea dispeceratului integrat în locaţia nouă si amenajarea Centrului de Conducere şi Coordonare a Intervenţiilor;
– Deschiderea unui punct de lucru (echipaj SMURD) în localitatea Gherla, unde primaria intenţionează să construiască o clădire nouă pentru acest proiect;
„Plecând de la deviza sub care noi luptam zi de zi „curaj si devotament” doresc în final să le multumesc colegilor mei ofiţeri, maiștrii militari, subofiţeri şi personal civil pentru modul cum şi-au îndeplinit atribuţiunile, iar medicilor, asistenţilor şi nu în ultimul paramedicilor voluntari, indiferent ca sunt de la UPU-SMURD sau SAJ Cluj, îi asigurăm că am fost, suntem şi vom fi împreună o echipă puternică, care va face faţă tuturor provocărilor de la nivelul judeţului Cluj şi nu numai….” a spus în încheierea raportului, Inspector șef colonel Ion Moldovan
Foto:isu cluj