Delegație dejeană la sărbătoarea Despărțământului ASTRA Năsăud

Delegație dejeană la sărbătoarea Despărțământului ASTRA Năsăud

De 28 de ani, o mână de oameni din orăşelul academicienilor, în frunte cu profesorul de istorie Ioan Seni, continuă să redea Năsăudului cinstea de a păstra vie flacăra culturii, istoriei şi limbii române într-un colţ de ţară binecuvântat de Dumnezeu, lumină izvorâtă din creuzetul secularei Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura şi Cultura Poporului Român (ASTRA).

Onoranta misie a fost reafirmată sâmbătă, în cadrul Adunării anuale a Despărţământului de pe meleagurile lui Rebreanu şi Coşbuc, unul dintre cele mai reprezentative şi active structuri ale importantului for cultural românesc ce-şi are sediul la Sibiu şi este condus de un conjudeţean, profesorul universitar doctor Dumitru Acu, rebrişorean de-al nostru. Pe lângă ctitorii de cultură de pe Valea Someşului, la eveniment au participat primarul Mircea Romocea – în calitate de reprezentat al orașului Năsăud, părintele protopop Ioan Dâmbu, oficialități județene și parlamentare, respectiv prefectul Ovidiu Frenț, vicepreședintele CJ Ioan Țintean și senatorul Ioan Simionca, deleagați astriști din Blaj, Baia Mare, Cluj-Napoca, Dej, Iaşi, Reghin şi Sibiu, precum și distinşii invitaţi: academicianul Ioan Aurel Pop, prof.univ.dr. Ioan Bolovan, prorectorul UBB Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta și prof.univ.dr. Mircea Mutu.

Din partea Despărțământului Dej al Astra, a fost prezentă o delegație condusă de ec.dr. Radu Gavrilă, președintele asociației dejene.

Deschiderea manifestărilor a avut loc în saloanele Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud, prin vernisarea unor expoziţii pictură, etnografie şi fotografie semnate de pictorul Nechita Bumbu, sculptorul în lemn George Nechiti şi fotograful Ovidiu Maghiar. Momentul a fost folosit de profesorul Mircea Daroși în prezentarea ultimului număr, al zecelea, al revistei „Astra Năsăudeană”.

În mod logic și așteptat Adunarea Anuală a Despărțământului Năsăudean ASTRA a dat onorul Centenarului Marii Uniri de la 1918, în cadrul unui simpozion găzduit de sala mare de festivități a Primăriei, devenită arhiplină. Moderat de universitarul Mircea Gelu Buta, evenimentul s-a bucurat de mobilizatorul discurs al academicianului Ioan Aurel Pop – care a vorbit despre „Marea Unire și vecinii României – semnificația internațională a actului de la 1918”.

”Merită cu prisosință să ne închinăm în fața memoriei celor care au trăit atunci, pentru că într-adevăr a fost o generație responsabilă, una care și-a cunoscut menirea și care a rămas peste veacuri ca un model. Pe de altă parte, cu toții la unison, construim ce avem astăzi. Nu mai e ce fost, dar acest popor are un adăpost care se numește România. Ce este un stat? Este o instituție supremă care trebuie să organizeze, să protejeze o națiune și să-i dea încredere pentru viitor. Am făcut un stat, dacă semănăm neîncredere vina va fi a noastră, iar ASTRA, care a fost prima academie înainte de Academia Română, a știut să-i învețe pe românii ardeleni că nu numai unirea face puterea, dar că, dacă soarele răsare de la București, vom putea să vorbim românește, ne vom putea instrui copiii în românește și vom putea să fim stăpâni la noi acasă și nu slugi!”, a ținut să sublinieze academicianul clujean.

Tema a fost abordată și de ceilalți vorbitori: prof.univ.dr. Ioan Bolovan, prorectorul UBB Cluj-Napoca – care a vorbit despre „ASTRA și spiritul democratic al Marii Uniri”, prof.univ.dr. Mircea Mutu de la UBB Cluj-Napoca – „Despărțămintele ASTRA” și cercetătorul științific Mircea Gheorghe Abrudan – „Andrei baron de Șaguna – cofondator și prim președinte al Astrei”.

Profesorul Ioan Seni a premiat vorbitorii cu diplome de excelenţă. Apoi, preşedintele Despărţământului Năsăudean a făcut o trecere în revistă a acţiunilor realizate în anul 2017, acţiuni efectuate în colaborare cu despărţăminte din ţară şi din afara graniţelor ţării, cu diferite societăţi culturale, autorităţi locale ori mass-media. Totodată, a fost anunțat și programul de activitate pe anul în curs. Sărbătoarea a fost completată de un program artistic special, susţinut de profesionişti consacraţi şi astrişti talentaţi, în cadrul mesei festive de la restaurantul „Sălăuţa”.

Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura şi Cultura Poporului Român (ASTRA) a fost fondată în 1861 (în perioada 23 octombrie – 4 noiembrie), la Sibiu, din iniţiativa a 176 de cărturari transilvăneni, în frunte cu prelaţii Bisericilor Ortodoxă şi Greco-Catolică. Despărţământul Năsăudean a fost înfiinţat pe 21 august 1881, de un grup de profesori, în frunte cu Constantin Moisil, acesta fiind ales şi primul preşedinte al Despărţământului. Desfiinţat în vremea regimului comunist, Despărţământul Năsăudean al ASTRA a fost reînfiinţat în 1990, prin grija unor dascăli de pe Valea Someşului conduşi de profesorul Ioan Seni.

sursa: http://www.mesagerul.ro/2018/02/10/adunarea-generala-despar-amantului-nasaudean-al-astra-sub-semnul-astralului

Foto: Gabriela Herța, răsunetul.ro, mesagerul.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*