Numărul total de decese cauzate de virusul gripal a ajuns la 26

Numărul total de decese cauzate de virusul gripal a ajuns la 26

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), a transmis, marţi, că numărul total de decese cauzate de virusul gripal a ajuns la 26.

În 2 februarie 2018, a fost înregistrat decesul unui bărbat în vârstă de 72 de ani, din judeţul Ilfov, confirmat cu virus gripal tip B. Pe 7 februarie 2018, o femeie în vârstă de 72 de ani, din judeţul Iaşi, a murit, confirmată fiind cu virus gripal tip B, pe 10 februarie 2018 a fost confirmat decesul unui bărbat în vârstă de 77 de ani, din judeţul Bihor, acesta având virus gripal tip A, subtip (H1) pdm09, iar pe 12 februarie 2018, o femeie în vârstă de 63 de ani, din judeţul Mureş, a murit tot din cauza virusului gripal tip B. Toţi aveau condiţii medicale preexistente şi nu fuseseră vaccinaţi contra gripei.

În județul Cluj, au fost înregistrate 25 de cazuri, dintre care 2 decese, la persoane vârstnice neprotejate cu afecțiuni oncologice și cronice pulmonare și cardiace. Cazurile au fost confirmate de București. Restul cazurilor au fost confirmate prin diagnostic clinic și prin teste rapide de gripă. Pentru moment, evoluția cazurilor de gripă în județ este sporadică, potrivit directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj.

MĂSURI DE PROTECȚIE ÎN ÎNTREAGA ȚARĂ

Ministerul Sănătăţii a transmis populaţiei o serie de măsuri care trebuie luate la nivelul atât al spitalelor, şcolilor sau al farmaciilor, cât şi de fiecare persoană în parte, pentru a preveni eventuale îmbolnăviri cu gripă după ce, luni, s-au înregistrat alte patru decese cauzate de virusul gripal. Astfel, managerii de spitale au obligaţia să se asigure că sunt respectate cu stricteţe măsurile igienico-sanitare în unităţile sanitare şi că personalul medical are la dispoziţie şi poartă echipamentul de protecţie.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică să prezinte, în cel mai scurt timp, o situaţie a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale şi, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienţilor internaţi.

Şi farmaciile trebuie să se asigure că au medicamente şi produse necesare prevenirii şi tratării gripei.

Totodată, avertizează MS, este necesar ca în grădiniţe şi scoli, în fiecare dimineaţă, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal.

„Noi am trimis măsurile transmise de Ministerul Sănătății prin care recomandam în acele situații, în secțiile de risc, cum ar fi partea de terapie intensivă, secția de nou-născuți, restricționarea accesului și echiparea completă a celor cărora li se permite să viziteze astfel încât să fie cu echipament de protecție respiratoriu”, a adăugat Mihai Moisescu.

Două unități medicale, mai exact Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” au decis instituirea unor măsuri speciale menite să reducă riscul de transmitere a infecțiilor respiratorii în această perioadă în care gripa și răceala sunt în creștere.

cum ne ferim de gripă?

Gripa se răspândește de la o persoană la alta ori prin contact direct prin picăturile care sunt împrăștiate de la o persoană la alta prin tuse sau strănut. De asemenea, se poate răspândi și prin contact indirect, atunci când picături sau secreții din nas sau gât se depun pe suprafețe cum ar fi mâinile. De acolo virusul poate fi transferat către alte persoane, care apoi își ating fața.

Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare. Puteti recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, dupa debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii. Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial respirator, virusuri paragripale etc.).

Pentru ca sănătatea noastră să nu fie pusă la încercare, medicii recomandă ca românii să se vaccineze, în special toamna, înainte de debutul sezonului rece, fiindcă astfel se reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire.

Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecții. Pentru a limita răspândirea gripei dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive: spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun, acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați, apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit. Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate. Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*