Cinci militari clujeni, distinşi cu „Emblema de merit în slujba păcii”

Cinci militari clujeni, distinşi cu „Emblema de merit în slujba păcii”

Detaşamentul AIAT din cadrul Regimentul 50 Rachete Antiaeriene Floreşti, judeţul Cluj, format din şase militari, a fost repatriat miercuri din Afganistan, unde a avut drept misiune, timp de 6 luni, consilierea şi acordarea de asistenţă pentru două instituţii de învăţământ militar.

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, a participat la ceremonia militară de repatriere din teatrul de operaţii Afganistan a militarilor din cadrul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu” care a avut loc miercuri, 14 februarie 2018, la sediul unităţii militare din Floreşti.

Cei şase militari – lt.col. Vasile Bătinaș, mr. Ovidiu Banici, mr. Ciprian Pojar, mr. George Bostan, cpt. Cristian Tomulea, cpt. Marius Coroi – care au alcătuit Army Institutional Advisory Team, comandată de locotenent-colonelul Vasile Bătinaș au participat timp de şase luni, începând cu luna iulie 2017, la misiunea din Afganistan. Militarii români au acționat sub comanda NATO, prin integrarea în echipe multinaționale de instructori concentrând efortul principal pe instruirea, consiliereași asistența Forțelor Naționale Afgane de Securitate (ANSF) și protecția forței din baza aeriană de la Kandahar.

În cadrul ceremoniei, prefectul judeţului Cluj Ioan Aurel Cherecheş a oferit Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu” din partea Instituţiei Prefectului, prin comandantului ei domnul colonel dr. Ioan MUNTEANU, distincţia Onoare pentru Cluj 2018, „în semn de înaltă apreciere pentru spiritul de sacrificiu şi profesionalismul dovedite de militarii Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu” în îndeplinirea cu succes a misiunilor încredinţate în ţară şi străinătate”.

Comandantul detaşamentului AIAT, lt.col. Vasile Bătinaş, a declarat, miercuri, presei, că în Afganistan militarii români au lucrat într-o echipă multinaţională, care număra peste 150 de persoane provenind din 11 naţiuni diferite ale coaliţiei NATO.

Acesta a precizat că misiunea, care s-a desfăşurat în Kabul, a fost una destul de grea, zona fiind periculoasă, iar în ultima vreme situaţia s-a şi deteriorat din punct de vedere al securităţii. Cu toate acestea, detaşamentul românesc a avut şansa să nu fie implicat în acţiuni care să îi cauzeze pierderi, aşa cum s-a întâmplat cu militarii danezi din echipa multinaţională, al căror convoi a fost lovit de o maşină capcană.

Instituția Prefectului Cluj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*