PROIECT: Ajutorul social să poată fi cumulat cu veniturile ca zilier

PROIECT: Ajutorul social să poată fi cumulat cu veniturile ca zilier

Un grup de parlamentari a inițiat un proiect legislativ care prevede ca venitul minim garantat să poată fi cumulat din munca sezonieră și ajutorul social, niciuna dintre acestea să nu o excludă pe cealaltă. În prezent, Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat prevede ca persoanele care beneficiază de ajutor social să nu poată cumula nici un alt gen de venit, plata ajutorului fiind suspendată în momentul în care se obțin venituri din alte părți.

Inițiatorii cred că tocmai această lipsă în legislație este una dintre cauzele lipsei forței de muncă, deoarece muncitorii care ar putea lucra temporar, ca zilieri, se feresc de venituri astfel obținute, pentru a nu pierde ajutorul social de care beneficiază familia.

“Trebuie să recunoaștem că această formă de sprijin social nu este îndestulătoare din perspectiva necesităților materiale ale unei familii, care din dorința de a nu pierde venitul minim garantat, nu optează pentru munca sezonieră care aduce venituri pe o perioadă determinată, și nu pe o perioadă nedeterminată”, susțin parlamentarii care au inițiat proiectul legislativ, în expunerea de motive.

Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. După art. 8 se introduce art. 8^1, după cum urmează:

“În situația în care persoanele beneficiare ale unui ajutor social sub forma venitului minim garantat optează pentru munca sezonieră reglementată de Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, venitul minim garantat sub forma ajutorului social se cumulează cu veniturile obținute din munca de zilier.”

Proiectul legislativ a fost respins de Senat, dar camera decizională este Camera Deputaților, unde se află acum în dezbatere publică. După ce va primi rapoartele și avizele comisiilor de specialitate, ultimul termen fiind 6 martie 2018, proiectul va intra la votul final.

sursa:legestart.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*