Proiectul iniţiat de Guvernul PSD, cu scopul de a îmbunătăți protecția populației în caz de fenomene meteo periculoase, a fost adoptat miercuri, 28 februarie, de Camera Deputaților.
„Alături de colegii mei, am votat pentru implementarea Sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă “RO-ALERT” – a declarat deputatul Cornel Itu, adăugând că:„ este proaspătă amintirea furtunilor caracterizate de o amploare fără precedent, care au avut loc anul trecut, cu precădere în vestul țării, neocolind, din păcate, nici județul Cluj, și care s-au soldat, la nivel național, cu 8 persoane decedate şi peste 140 de răniţi, dar și cu pagube materiale în valoare de 30 de milioane de lei”.
Potrivit statisticilor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, fenomenele hidro-meteorologice periculoase imediate, de tip nowcasting, au înregistrat o evoluţie semnificativă în ultimii ani, iar alarmarea populaţiei reprezintă un factor cheie în privinţa protecţiei acesteia.
Acţionarea sirenelor electrice şi electronice are eficienţă scăzută, dovedindu-se a fi un sistem depăşit. Astfel, implementarea Sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă „RO-ALERT”, bazat pe tehnologii moderne din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiilor, este o necesitate.
Deputatului Cornel Itu a mai precizat că: „Sisteme similare şi-au demonstrate utilitatea şi eficienţa în SUA, precum şi în unele state membre, cum ar fi Olanda, Lituania, Franţa, Germania şi Belgia. Acest mod de alarmare prezintă multe avantaje: transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă, transmiterea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă, afişarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului, repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile, recepţionarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming, precum şi acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate”.
Sistemul „RO-ALERT” va fi implementat cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi va fi operat de către structurile operaţionale 24/24 ale IGSU şi structurile subordonate acestuia.