La Dej, poezia are „aripi tinere”!

La Dej, poezia are „aripi tinere”!

Antonio Danusiu Chira este elev în clasa a opta la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” Dej și a început să scrie poezie la vârsta de opt ani. După o pauză de câțiva ani, iarna trecută Toni a revenit la preocupările sale literare și a citit câteva din creațiile sale profesorului său de matematică, Gheorghe Giurgiu.

„Mi-au plăcut, dar eu nefiind de specialitate – mărturisește prof. Giurgiu – l-am rugat să se pronunțe pe domnul Zorin Diaconescu, ziarist și critic literar, președintele Filialei Bistrița-Năsăud a Uniunii Scriitorilor din România. Având confirmarea talentului tânărului Toni Chira ne-am gândit cum poate fi ajutat, încurajat, promovat. Soluția găsită a fost câștigătoare: l-am prezentat domnului ec. dr. Radu Gavrilă, președintele Despărțământului „Dr. Teodor Mihali” Dej al ASTRA, care l-a îndemnat să participe la Concursul Național de Poezie „Ocrotiți de Eminescu” organizat de ASTRA Blaj, unde a obținut primul său premiu literar: Premiul al III-lea la Secțiunea Creație (poezie). Tot domnul Radu Gavrilă l-a prezentat scriitorilor din Satu Mare, la întâlnirea de la Palatul Culturii din Bistrița, în 10 februarie 2018. De aici până la debutul literar nu a fost decât un pas…”

Astfel, în numărul din martie 2018 al revistei de cultură „Cronograf” din Satu Mare, paginile 41-43 găzduiesc debutul literar al tânărului dejean. Mai mult de atât, ca semn de încurajare și prețuire al talentului său, revista i-a fost înmânată lui Toni Chira, duminică, 25 martie, de însuși redactorul șef al publicației sătmărene, poetul și prozatorul Robert Laszlo, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, însoțit de Marian Sima, coordonatorul Ansamblului „Dănțăușii de la Satu-Mare”. Un gest deopotrivă emoționant și memorabil pentru autor, dar și pentru bunicii Ioan și Gabriela Popa și pentru profesorul-consilier local, Gheorghe Giurgiu, prezenți la acest moment important pentru devenirea poetului adolescent.

De asemenea, un excelent prilej pentru o vizită la Primăria Dej, ca răspuns la invitația lansată de primarul Costan Morar, care a ținut să-și exprime satisfacția pentru succesul lui Toni, prezentând totodată oaspeților ultimele investiții făcute în domeniul culturii de către municipalitate: Sala Multimedia 3D, Sala de conferințe, Centrul Cultural ”ARTA”, Librăria Municipală, Muzeul Municipal și Galeria de Artă. Cu această ocazie, s-au conturat și câteva proiecte culturale comune prin organizarea unor expoziții în reciprocitate între artiștii plastici sătmăreni și dejeni, spectacole folclorice și nu numai, colaborare între cenaclurile literare din cele două orașe, participare la SAMUS etc.

Oaspeții din Satu Mare au apreciat faptul că au fost primiți de primarul municipiului Dej, investițiile culturale din oraș, dar mai ales, disponibilitatea primarului în ce privește sprijinirea tinerilor talentați.

Revenind la Toni Chira, mărturisesc, la rândul meu, plăcuta surpriză pe care am avut-o citindu-i poeziile publicate în „Cronograf”, însoțite de o recenzie cât se poate de optimistă a lui Felician Pop. Citez: „Dacă în România mai există astfel de tineri care, chiar dacă sunt încă la vârsta primei cărți de identitate, pot să gândească atât de înalt și de cuprinzător, atunci eu cred că încă multă roadă stă să explodeze din rădăcinile câmpului literelor românești.
S-a scris și s-a spus multă poezie, dar iată, vine un copil de la Dej, care repune în discuție discursul liric și descoperă noi zăcăminte sub muntele ce părea sterilizat pe veci.
Mă bucur că debutul său are loc în revista Cronograf și nădăjduiesc ca într-o bună și senină zi, această primă ieșire în lume a lui Toni să fie un motiv de mândrie pentru revista sătmăreană…”

Amalgam de ingenuitate, livresc și fior liric autentic, poeziile lui Toni Chira sunt trăirile unui adolescent, exprimate în versuri. Cu sinceritate și talent, un talent care va rodi cu siguranță, dacă va fi cultivat și ocrotit cum se cuvine. Și, ca să exemplific, vă propun două dintre poeziile publicate în revista „Cronograf”:

A SĂRUTA O INIMĂ

Se ia mâna stângă a unei domnișoare.
Se descoase cu buzele haina
ce îi acoperă încheietura.
Se sărută cu gura artera
ce trece prin încheietură,
cu speranța că sângele
va duce sărutul la inimă.

DE SUS ÎN JOS
Sunetul este vital.
Orice sunet e-o emoție.
Nimeni nu înțelege emoţia,
iar sunetul prelungește trăirile.
Acum hai să tăcem!

În fine, câteva cuvinte despre redactorii de la „Cronograf” care au publicat poeziile tânărului dejean, mizând cu multă intuiție pe potențialul liric al acestuia.

Robert Laszlo s-a născut la 7 iunie 1991, în Amați, județul Satu Mare. Licențiat în psihologie la Universitate ”Babeș-Bolyai”din Cluj-Napoca (2013), a absolvit la aceeași universitate un masterat în Managementul Securității în Societatea Contemporană. Poet, prozator, redactor șef al revistei „Cronograf” și manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo este un tânăr prodigios, autor a opt cărți, ultima fiind volumul de poezii „Aripi de lut”, apărut în 2016.

Recenzia Toni Chira din revista ”Cronograf” este semnată de Felician Pop, poet, scriitor, publicist, traducător, managerul Muzeului Județean din Satu Mare și președintele Asociației Scriitorilor de Nord-Vest. Este doctor în filologie și a publicat numeroase articole în reviste literare și de istorie.

Magdalena Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*