Pâine cu mirodenii, pentru Săptămâna Luminată

Pâine cu mirodenii, pentru Săptămâna Luminată

Săptămâna Luminată se deschide o dată cu vestea cea mare a Învierii lui Hristos! În Săptămâna aceasta a Paștelui, când cerurile, după tradiție, sunt deschise, păcatele cele grele se fac ușoare precum fulgul, se zice în popor.

Revenind acasă, de pe meleaguri binecuvântate, cele bătute cu pasul de schimnici, primul lucru pe care îl fac este să coc o pâine. Mare, frumoasă, aurie și aromată… Căci aromele pâinii acesteia din Săptămâna Luminată sunt un secret pe care-l păstrez de demult. Acum însă, că nu suntem aici decât noi – eu și voi – parcă v-aș dezvălui ceva din taina aceasta blândă.

Așadar, aluatul se face ca oricare altul: din făină cernută, să capete greutatea insesizabilă a aerului, din ouă cu gălbenuș de soare, din lapte dulce precum zâmbetul zorilor în care a fost muls. Cu plămădeală din drojdie proaspătă. Cu apă și sare, fără de care nimic nu se face. Da, și cu mirodenii.

După cât de luminoase mi-au fost zilele, după locurile pe care le-am învelit cu privirea, după oamenii a căror bătaie de inimă a ținut ritmul bătăilor mele de inimă – după toate acestea îmi aleg aromele anului. Coajă de lămâie și portocală, să miroase a sud blând. Chitră ori mastih de Chios, să mă legene apele spre o insulă grecească. Piper ori cuișoare, să-mi aducă asprimi picante amintirile. Vanilie – pentru vise lâncezind la soare, fistic – pentru călătorii departe. Șofran – să-mi aureasca zilele și să-mi aducă prietenia sălbatică a munților. Semințe de busuioc, să-mi țin iubirile aproape…

Dintre acestea, ori din alte neștiute mirodenii ale lumii, îmi aleg aroma unică a pâinii din Săptămâna Luminată.

Simona Lazăr – „Rețeta zilei”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*