Proiect școlar franco-român, la LAPI Dej

Proiect școlar franco-român, la LAPI Dej

În săptămâna 15-21 aprilie, la Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej s-a desfășurat a treia etapă a proiectului „Obiceiuri și tradiții în spațiul european francofon” derulat împreună cu Colegiul „Pellerin” din Beauvais, Franța.
Proiectul a fost inițiat în anul școlar 2016-2017, în urma semnării unui parteneriat între cele două instituții de învățământ și are ca scop, descoperirea modului de viață, a obiceiurilor și tradițiilor din arealul geografic din care fac parte cele două școli din orașele Dej și Beauvais.

Prima etapă a proiectului a constat într-un schimb de scrisori, fotografii și e-mail-uri între elevii clasei a VII – A și profesorii coordonatori ai școlii dejene și partenerii lor francezi, urmată, în aprilie 2017, de vizita unei delegații din Beauvais, condusă de directorul adjunct al Colegiului „Pellerin”. Cu acest prilej, au fost stabilite obiectivele și activitățile aferente proiectului. Astfel, dintre obiectivele generale și specifice ale proiectului se pot aminti: dezvoltarea și consolidarea relațiilor de colaborare dintre cele două instituții partener, prin activități cultural-artistice, cultivarea spiritului de toleranță și respect față de alte culturi, conștientizarea rolului limbilor moderne în comunicare (în particular, al limbii franceze), ca mijloc de acces la patrimoniul culturii universale, identificarea asemănărilor și diferențelor culturale dintre cele două țări, din perspectiva elevilor, prezentarea obiceiurilor și tradițiilor specifice regiunilor Picardia și Valea Someșurilor, din cele două țări.

Indirect, activitățile desfășurate de elevii dejeni se răsfrâng și asupra comunități locale, orașul beneficiind de un plus de imagine, evident pozitivă. Totodată, schimburile culturale între tineri au menirea de a întări sentimentul de apartenență la spațiul comun european, atât al lor personal, cât și a familiilor și prietenilor lor.

În cadrul celei de a 3-a etape a proiectului, LAPI Dej a primit vizita unui grup de 25 de elevi francezi însoțiți de directorul adjunct Patrick Fizet și profesorii Corinne Oudet și Helene Lefevre, din delegație făcând parte de asemenea, Marie-Anne Gorin, reprezentanta Comitetului de Înfrățire Beauvais și Patrice Bousquet, directorul companiei,,Theatre de l’Orage” din Beauvais.

Marți, 17 aprilie, delegația franceză, însoțită de directorii liceului dejean – prof. Dorina Gherman și Iosif Martonoș, a vizitat Primăria Dej și s-a întâlnit cu primarul Morar Costan, tot marți oaspeții având ocazia să se relaxeze cu prilejul unui excelent spectacol susținut de elevii de la LAPI Dej, respectiv, Trupa de teatru francofon „Caracteres”, Ansamblul folcloric „Someșana” și soliștii Vlad Georgiu, Alexandra Moldovan și Mădălina Cupșa. Un spectacol animat de profesorii Ligia Clinciu și Lucian Iosip.

De asemenea, pe parcursul săptămânii petrecute în România, elevii francezi au ocazia să viziteze și obiectivele turistice dejene și să descopere o parte din frumusețile Transilvaniei prin excursiile făcute la Cluj-Napoca, Alba Iulia, Salina Turda și Mănăstirea Nicula.
Următoarea etapă a proiectului urmează să se desfășoare în Franța, în perioada 27 iunie-2 iulie. O delegație formată din 12 elevi și doi profesori de limba franceză de la LAPI Dej va fi oaspetele Colegiului „Pellerin” din Beauvais.

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*