Justiția română are în centru infractorul, nu victima

Justiția română are în centru infractorul, nu victima

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a anunțat că statul român datorează angajaților din sistemul penitenciar peste 10,5 milioane euro. Această sumă reprezintă contravaloarea a 1,5 milioane de ore suplimentare care, deși au fost efectuate în ultimii trei ani, nu au fost plătite sau măcar recuperate.

Membrii FSAP consideră că vinovat de această situație gravă este ministrul Justiției, Tudorel Toader, căruia sindicaliștii din sistemul penitenciar îi cer demisia, „pentru indolență și incompetență“.
„Favoruri pentru infractori“

Într-un amplu comunicat de presă emis de conducerea FSANP, se menționează că, „în contextul inflației de proiecte pentru premierea și bunăstarea infractorilor, a căror finanțare de la bugetul de stat nu pare să fie o problemă, reamintim Guvernului și Parlamentului că statul român datorează personalului din penitenciare peste 10,5 milioane euro pentru cele peste 1,5 milioane de ore suplimentare nerecuperate și neplătite în ultimii 3 ani“. Sindicaliștii din sistemul penitenciar au calculat că această sumă, datorată angajaților din penitenciare pentru munca suplimentară prestată, este de 49 de ori mai mică decât cele peste 520 milioane euro, suma totală a recompenselor promise infractorilor, cu titlu de despăgubiri, pentru condițiile improprii de detenție. În același context, conducerea FSANP readuce în discuție celebrele ,,brățări electronice“ pe care ar trebui să le poarte deținuții plasați în sistem semideschis: „În același context, la un cost cost mediu de operare a unui sistem de supraveghere prin brățări electronice de 750 euro pe an pentru fiecare infractor din cei 6.000 care estimăm că ar putea beneficia în actualele condiții propuse, această cheltuială pentru bunăstarea infractorului s-ar ridica la 13,5 milioane euro pentru o perioadă de 3 ani“.

Liderul FSNAP a afirmat că, spre deosebire de lumea civilizată, justiția noastră are în centru infractorul, și nu victima. Motiv pentru care nu se face mai nimic nici pentru recuperarea prejudiciilor rezultate din infracțiuni, nici pentru protejarea drepturilor victimei: „Concret, autoritățile au în lucru 24 de proiecte de lege care au în vedere bunăstarea infractorilor. Hotărârea-pilot a CEDO ne-a cerut să îmbunătățim condițiile de detenție, nu să golim penitenciarele, ba să le mai și dăm câteva mii de euro ca bani de buzunar. Tu, om liber, dacă ai nevoie de banii ăștia, faci un credit pentru care trebuie să muncești tot restul vieții. Pe de altă parte, am uitat că trăim într-o țară în care 50% din populație au WC-ul în curte, dar este o dramă națională dacă deținutul nu are toaletă în cameră“. Iar reglementările din ultima vreme îi dau dreptate liderului FSNAP. Mai că-ți vine să crezi că, într-un viitor nu prea îndepărtat, la pușcărie se va intra pe bază de examen de admitere.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*