Cornel Itu:  1Mai – Ziua Muncii

Cornel Itu: 1Mai – Ziua Muncii

In ultimii ani, ziua de 1 Mai a devenit pentru români un simplu repaus de la muncă, o zi liberă pe care aleg să o petreacă prin diverse activităţi, ȋnsă puţini sunt cei care cunosc adevărata semnificaţie a acestei zile.
La originea semnificaţiei zilei de 1 Mai ca Ziua Internaţioanală a muncitorilor stă reducerea normei de lucru la 8 ore pe zi, solicitare venită din partea sindicatelor și ca urmare a numeroaselor proteste din Statele Unite și Canada ȋn perioda anului 1872.

In anul 1889, social-democraţii afiliaţi la Internaţionala a ll-a, au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internaţională a muncitorilor.
In România, ziua de 1 Mai a fost sărbătorita pentru prima dată ȋn anul 1890, ȋn timpul domniei lui Carol al II-lea. In perioada interbelică, această zi a fost declarată “tolerată”, iar manifestaţii de mai mare amploare au avut loc abia după instaurarea regimului comunist ȋn România. Manifestaţiile din perioada comunistă erau de natură propagandistă, cu mesaje orientate spre clasa muncitorească. După revoluţia din anul 1989, ziua de 1 mai a fost marcată prin activităţi ȋn aer liber.

Cu prilejul apropierii acestei zile, să le reamintim românilor că trebuie să cinstească eforturile celor care acum 146 de ani au ieșit ȋn stradă să-și ceară drepturie pentru condiţii normale de muncă.

 Cornel Itu, deputat PSD
Circumscripția 13 Cluj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*