Baia Mare preia, astăzi, mandatul de „Capitala Tineretului din România 2018-2019”

Baia Mare preia, astăzi, mandatul de „Capitala Tineretului din România 2018-2019”

Programul manifestărilor consacrate acestui eveniment au debutat marți, 1 mai, cu o serie de concerte ale unor trupe locale şi artişti consacraţi precum Antonia, Alina Eremia, Deepcentral, Carla’s Dreams și Paraziții.

Ziua de azi se anunţă una la fel de incendiară și va începe la ora 16.00, cu un eveniment în care tinerii și toți cei interesați sunt invitați într-o aventură urbană în care să cunoască ONG-urile băimărene și partenerii lor. Activitatea este organizată de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureş, cu sprijinul financiar oferit de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş.

Vor urma apoi concerte ale artiştilor Lidia Buble & Band, AMI Official, Delia, INNA, Faydee, B.U.G. Mafia.
Tot astăzi, la ora 20:00, va avea loc Festivitatea de preluare de către Municipiul Baia Mare a mandatului de Capitala Tineretului din România 2018-2019, în prezența guvernanței programului, a invitaților și a comunității locale.

Ziua Naţională a Tineretului este sărbătorită în fiecare an, la 2 mai, fiind instituită prin Legea nr. 425/25 octombrie 2004.

Potrivit prezentei legi, cu prilejul acestei zile, sunt organizate şi prezentate, prin mijloacele de informare în masă, activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive care vizează domeniile de interes ale tineretului. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului acordă sprijin material, financiar şi organizatoric evenimentelor prilejuite de marcarea acestei zile. De asemenea, legea prevede ca Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune să difuzeze, în perioada 26 aprilie-2 mai, emisiuni despre problematica tineretului.

Începând din 2016, anual, un oraş din România primeşte titlul de Capitala Tineretului din România. Capitala Tineretului din România funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, fiind un program naţional destinat tinerilor, având ca scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele româneşti, în general, şi din mediul urban, în mod special. Desemnarea acestui oraş se face în urma unui concurs de concepte, iar oraşul respectiv este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, pentru a implementa iniţiativele din dosarul de candidatură, potrivit site-ului capitalatineretului.ro.

Primul oraş din România desemnat Capitala Tineretului din România a fost Timişoara, care a deţinut acest statut în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017, ediţia din 2017 a programului desfăşurându-se sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis. Începând cu 2 mai 2017, Capitala Tineretului din România a fost Municipiul Bacău, până la 1 mai 2018. În noiembrie 2017, în cadrul celei de-a II-a ediţii a Summitului Tinerilor, care a avut loc la Bacău, Baia Mare a fost desemnată Capitala Tineretului din România pentru perioada 2 mai 2018 – 1 mai 2019. #UTurn, conceptul prezentat de Baia Mare, îşi propune să testeze de-a lungul unui an un program menit să creeze oportunităţi atractive pentru tineri, astfel încât aceştia să fie activi şi determinaţi să rămână şi să se implice în comunitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*