Jandarmeria Ardeleană, la ceas aniversar

Jandarmeria Ardeleană, la ceas aniversar

Cu ocazia sărbătoririi a 99 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Ardelene, la Muzeul Municipal Dej, reprezentanții unităților de jandarmi din Cluj-Napoca, Dej și Gherla au participat vineri 4 mai, la deschiderea unei expoziţii fotodocumentare, organizată de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Alexandru Vaida Voevod” Cluj.

După alocuțiunile rostite de oficialităţi, cei prezenţi au vizitat expoziția „Jandarmeria Ardeleană în contextul Centenarului Marii Uniri”, una dintre atracţiile acesteia fiind colecţia impresionantă de plachete şi insigne deţinută de subofiţerul Gelu Cătinean.

Astfel pot fi văzute peste 500 de embleme care au fost folosite începând cu 1989 atât de Jandarmeria Română cât şi de alte structuri din domeniul ordinii publice din România. Totodată, sunt expuse astfel de însemne ce provin de la unităţi de jandarmerie şi poliţie din Europa, dar şi din alte părţi ale lumii.

Alături de numeroase documente și fotografii de epocă, deosebit de interesante sunt emblemele de poliţie din America, precum şi însemnele detaşamentelor de ordine şi siguranţă publică participante la misiuni internaţionale.

În acest an, la data de 29 aprilie, s-au sărbătorit 99 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Ardelene. La puţin timp după înfăptuirea „Marii Uniri”, la data de 29 aprilie 1919, prin Înaltul Decret nr. 1964/1919, se ,,naşte” pe teritoriul Transilvaniei Brigada IV Jandarmi Cluj, cunoscută după Revoluţia din 1989 sub denumirea de Comandamentul de Jandarmi Teritorial „Someşul”, cu sediul în municipiul Cluj-Napoca. Acesta avea ca zonă de responsabilitate 6 judeţe situate în partea de nord-vest a Transilvaniei, respectiv Alba, Bihor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*