Cornel Itu despre semnificația zilei de 9 Mai

Cornel Itu despre semnificația zilei de 9 Mai

„Pentru România, ziua de 9 Mai are o triplă semnificaţie: Ziua Europei, Ziua Independenţei proclamată, în 1877 şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial din anul 1945” – se arată într-o declarație politică remisă presei de deputatul clujean Cornel Itu.

„Ziua de 9 Mai 1877 a fost un moment crucial în istoria poporului român, reprezentând declararea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman de către Mihail Kogălniceanu. Declaraţia unirii a declanșat Războiul de Independenţă, ȋn urma căruia, prin conferința de pace de la Berlin din 1878, s-a decis ca Rusia să recunoască României independența, să cedeze teritoriile Dobrogei și Deltei Dunării, inclusiv portul Constanța, și mica Insulă a Șerpilor. În schimb, Rusia prelua județele din sudul Basarabiei” – se arată în respectivul comunicat.

Cea de-a doua semnificaţie a zilei de 9 mai este legată de sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite. Acest moment a reprezentat finalul celor peste 2000 de zile ȋn care 50 de milioane de oameni și-au pierdut viaţa ȋn lupte care păreau nesfârșite.

„Totodată, 9 mai este sărbătorită ca Ziua Europei pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. A fost baza construcţiei unei Europe unite, devenită astăzi Uniunea Europeană.
Astfel, ziua de 9 mai reprezintă pentru poporul roman amintirea unui moment crucial ȋn câștigarea independenţei, finalitatea luptelor date ȋn timpul celui de-Al Dolilea Război Mondial, dar și sărbătoarea unui parteneriat la nivel eurpean prin care consolidăm pacea și ordinea politică, eonomică și socială alături de alte state” – a mai declarat Cornel Itu, deputat PSD.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*