NOAPTEA MUZEELOR, succesul unui proiect cultural european

NOAPTEA MUZEELOR, succesul unui proiect cultural european

Astăzi, 19 mai 2018, are loc la nivel european, cea de-a XIV-a ediţie a evenimentului cultural Noaptea Muzeelor. Corespondent nocturn al Zilei internaţionale a muzeelor, evenimentul a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, în 1999, şi din 2005 s-a extins în toată Europa. La prima ediţie au participat 1.200 de muzee europene, între care 700 din Franţa. Evenimentul este patronat, în prezent, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), potrivit http://noapteamuzeelor.ro/.

Publicul din România este invitat în seara zilei de sâmbătă, 19 mai, să descopere oferta culturală a muzeelor, a organizaţiilor culturale, a asociaţiilor şi a galeriilor de artă din Bucureşti şi din ţară. În 2018, la acest eveniment vor participa peste 150 de muzee şi organizaţii partenere din ţară şi din Bucureşti. Evenimentul este organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, din care face parte și Muzeul Municipal Dej.

Prima ediţie a programului Noaptea Muzeelor organizată la noi în ţară a avut loc la 14 mai 2005 şi a fost marcată, în Bucureşti, de Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional ”George Enescu”, Muzeul Naţional al Literaturii Române, dar şi de câteva instituţii din ţară, precum Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

În 2006, în cadrul celei de-a doua ediţii a Nopţii Muzeelor, Muzeul Naţional de Artă al României a înregistrat peste 5.000 de vizitatori, care au dorit să vadă expoziţia ”Întâlnire cu Rembrandt – 400 de ani de la naşterea artistului. Pictură, desen, gravură din colecţiile Muzeului Naţional de Artă al României şi Bibliotecii Academiei Române”. Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, Muzeul Ţăranului Român şi-au întâmpinat vizitatorii, de asemenea, cu manifestări culturale inedite.

Aproximativ 6.000 de vizitatori au vizitat Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Colecţiilor de Artă, cu ocazia celei de-a treia ediţii a Nopţii Muzeelor 2007. Una dintre atracţiile evenimentului a fost spectacolul de dans contemporan „Corpuri în oglindă”. Au fost organizate diverse acţiuni şi la Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, la Muzeul Ţăranului Român, dar şi la Muzeul de Geologie.

Noutatea ediţiei din 2008, cea de-a IV-a, a fost dată atât de decizia muzeelor participante din Capitală de a se uni într-un proiect comun, cât şi de existenţa unor autobuze speciale, care au făcut legătura între cele 12 instituţii, de la ora 21.00 până la 3.00. În acelaşi timp cu Bucureştiul, alte muzee din ţară, precum Muzeul „Casa Mureşenilor” şi Muzeul de Artă din Braşov, Muzeul Judeţean din Alexandria, Muzeul Naţional al Petrolului din Ploieşti, Muzeele de Artă Populară şi de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, Muzeul de Istorie din Târgovişte, Muzeul Naţional Brukenthal – Sibiu, Muzeul Judeţean Mureş şi Muzeul de Istorie din Sighişoara, şi-au deschis porţile pentru acest eveniment.

Cele 11 instituţii bucureştene care au participat la Noaptea Muzeelor 2009 au înregistrat cifre record de peste 100.000 de vizitatori, Muzeul Naţional de Istorie a României fiind cel preferat, cu 24.000 de vizitatori, urmat de Muzeul Naţional de Geologie – 20.000 de vizitatori, şi de Muzeul Naţional de Artă al României – 15.000 de vizitatori.

În 2010, s-au alăturat Nopţii Muzeelor, Arhivele Naţionale ale României, Fundaţia Löwendal şi Centrul Cultural Art Society. Muzeul Enescu a raportat cei mai mulţi vizitatori – 15.000, urmat de Muzeul Naţional de Istorie a României, cu 13.500, şi de Muzeul de Geologie, cu 12.150 de vizitatori.

Ediţia din 2011 a fost sărbătorită de peste 70 de muzee din întreaga ţară. În Bucureşti au intrat în circuit, în premieră, Muzeul Bellu, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” şi Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”. Aproximativ 150.000 de bucureşteni au participat la eveniment, 12.000 vizitând Muzeul Bellu, unde a fost organizat evenimentul „O noapte în Grădina cu suflete a baronului Bellu”. Din 2010, Cimitirul Bellu face parte din Asociaţia Cimitirelor Semnificative din Europa, fiind inclus pe harta culturală a Europei, ca parte a unui proiect UE multicultural şi multinaţional, derulat cu fonduri comunitare.

Peste 130 de muzee la nivel naţional au intrat în circuitul muzeal, în 2012. În Bucureşti, s-au alăturat, în premieră, evenimentului, Universitatea ”Spiru Haret”, Şcoala Centrală, Biblioteca Naţională a României (unde a putut fi vizionată expoziţia World Press Photo România) şi Muzeul Naţional al Pompierilor. În ciuda vremii nefavorabile, în Bucureşti, s-au înregistrat peste 150.000 de vizitatori. Cei mai mulţi au fost la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, respectiv 21.600 de persoane.

În 2013, Noaptea Muzeelor a fost sărbătorită pe 18 mai, de peste 180 de instituţii din România, 32 dintre acestea fiind din Bucureşti. Pe lângă instituţiile consacrate, şi-au anunţat participarea, pentru prima oară, Muzeul Căilor Ferate, Muzeul ”Theodor Aman” din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti, dar şi organizaţiile culturale Ferma Animalelor (Pantelimon), Galeria Galateca, Romanian Design Week Preview – Palatul Ştirbei. Numărul vizitatorilor, în Bucureşti, a fost de 171.824 de persoane, cel mai vizitat muzeu fiind Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, cu 18.672 de vizitatori.

Peste 150 de muzee şi organizaţii de cultură şi educaţie din 48 de localităţi din România au organizat vizite gratuite şi evenimente speciale în noaptea de 17 spre 18 mai 2014, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, ajuns la a zecea ediţie. În cadrul evenimentului, Complexul Naţional Muzeal ASTRA a înregistrat un număr total de 10.792 de vizitatori, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti a atras 17.308 vizitatori, iar în Iaşi, Muzeul Literaturii Române Iaşi a deschis 10 muzee literare ieşene, Muzeul ”Vasile Pogor”, Muzeul ”Mihai Sadoveanu”, Muzeul ”Mihai Codreanu”, Muzeul ”Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, Muzeul ”Otilia Cazimir”, Muzeul ”G. Topîrceanu”, Colecţia ”Istoria teatrului românesc”, Muzeul ”Ion Creangă” şi Muzeul ”Vasile Alecsandri” din Mirceşti, care au atras 14.943 de vizitatori, o creştere spectaculoasă faţă de 2013.

Aproximativ 30 de muzee, printre care, în premieră, Muzeul Băncii Naţionale a României, şi 20 de organizaţii culturale au fost deschise, la 18 mai 2015, la Bucureşti, cu prilejul Nopţii Muzeelor. Ediţia din 2015 a fost una specială, fiind marcată de un protest iniţiat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, organizatorul Nopţii Muzeelor. Cu acest prilej, muzeele au prezentat un obiect reprezentativ din colecţie, care, în seara evenimentului, a fost acoperit cu o pânză neagră, pentru a-i atenţiona pe vizitatori că este foarte probabil ca, în curând, acel obiect să nu mai poată fi admirat din cauza ritmului cu care dispar, prin retrocedări, muzeele şi colecţiile muzeale în România. În 2015, municipiul Galaţi a înregistrat un record de vizitatori, aproximativ 24.000 de iubitori de cultură trecând pragul instituţiilor muzeale participante la eveniment. Cel mai vizitat muzeu din Galaţi a fost cel de Istorie, cu 8.246 de persoane care i-au trecut pragul. Potrivit Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, numărul mare de vizitatori a plasat Galaţiul pe locul al cincilea în topul naţional, după Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Cluj-Napoca.

La 21 mai 2016, a avut loc cea de-a XII-a ediţie a Nopţii Muzeelor, la care au participat, la nivel naţional, peste 170 de entităţi culturale (muzee şi spaţii culturale alternative). Ediţia a adus circuite muzeale organizate în mai multe oraşe (Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Baia Mare), a integrat o multitudine de spaţii culturale alternative (galerii de artă, biblioteci, spaţii non-formale şi creative) şi a generat o serie de evenimente conexe, derulate la nivel naţional în majoritatea oraşelor din ţară: concerte, proiecţii, mapping, performing, ateliere experimentale, tururi de biciclete, quiz-uri & quest-uri.

La ediţia a XIII-a a evenimentului, 212 complexe muzeale şi organizaţii culturale din întreaga ţară, un număr record, şi-au deschis porţile în seara zilei de sâmbătă, 20 mai 2017. În Bucureşti, dar şi în ţară, publicul a fost atras de un număr record de evenimente culturale, de la vizite ghidate, expoziţii temporare, lansări de carte sau mese rotunde, la spectacole de teatru sau concerte.

În județul Cluj, Noaptea Muzeelor ediția 2018 se prezintă cu evenimente atractive pentru public, pentru toate gusturile și așteptările iubitorilor de artă și spectacole. Despre această ofertă, puteți afla mai multe accesând:

http://ziarulfaclia.ro/noaptea-muzeelor-2018/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*